Térkő lerakása kötő- és nem kötő módszerrel

2015.08.30.Hasznos Tippek

A térkövek lerakása többféle módon történhet, és noha a módszerek, valamint az alapok általában minden esetben megegyeznek, bizonyos tekintetben nagyon komoly különbségeket tapasztalhatunk. Példának okáért a térköveket lerakhatjuk kötő- és nem kötő módszerrel, amelyek a két legnépszerűbb eljárásnak tekinthetők a szakmában, de természetesen számtalan további lehetőség is van még ebben a tekintetben.

A kötő építési módszer

A térkövek lerakásakor alkalmazott kötő építési mód lényege, hogy az egyes térburkoló köveket, vagy lapokat egy magas szilárdságú habarcságyba fektetjük bele a hordozó rétegen felül. Néhány évvel ezelőtt a térkövet még betonba, illetve kötő hordozórétegekbe helyezték a fixálás érdekében, azonban rájöttek, hogy fontos a vízáteresztés és az átszivárogtatás, ennek megfelelően napjainkban inkább betont vagy aszfaltot alkalmaznak ehhez. A kötéshez használt habarcs egyik legfontosabb tulajdonsága tehát nem más, minthogy vízáteresztő legyen, ami nem fontos a térkő fugázó anyagára.

A fuga anyag megválasztása rendkívül fontos, ezáltal ebben a tekintetben is elengedhetetlen, hogy a kitöltés hidraulikusan megkeményedő habarccsal történjen, ami tökéletes tartást ad majd a térkövek számára. Ezzel egy olyan rendkívül merev alapépítmény készíthető, ami egy monolitikus rendszer képez, és így képes ellenállni még a legnagyobb terhelésnek is. Természetesen a kötő építési móddal készülő szerkezeteknél is bekövetkezhet alakzatváltozás és módosulás, ha extrémen magas terhelés éri a felületet. Természetesen a módosulás sokkal kisebb mértékű lehet, mint egy hagyományos fugánál vagy lefektetési eljárásnál, ezáltal általában csak néhány tized milliméterről beszélhetünk.

A repedések kialakulása ugyanakkor kis túlzással elkerülhetetlen, hiszen a szerkezetet sokféle terhelés éri, ezáltal forgalmi terhelés, különféle hőmérsékleti kontrasztok, illetve azzal is számolnunk kell, hogy maga a térkő is általában különféle anyagokból készül, amelyek eltérő zsugorodási értékekkel rendelkeznek, így egy adott terhelés teljesen más hatást gyakorol rájuk. Az ilyen repedések a fugák mentén azonban soha nem vezetnek a térkő burkolatának sérüléséhez!

A nem kötő építési módszer

A nem kötő építési mód lényege, hogy a térköveket, vagy a lapokat csak laza, homokos vagy kavicsos ágyra rakjuk le a szükséges tömörítést követően. Ez otthoni alkalmazásra, bejárókon és kisebb placcokon tökéletes választás, de mindennapi forgalomban kevésbé, a sebes autók és az úttisztító gépek ugyanis néhány hónap alatt könnyedén megmozdítják a fugát, ezzel egyetemben pedig a térköveket is, aminek hatására a kövek kimozdulhatnak, eltörhetnek, de akár kátyúk és nyomvályúk is képződhetnek. Otthoni használatra elég a fugákat homokkal, illetve nemes kőzúzalékkal feltölteni, de amennyiben egy sokat használt útszakaszról van szó, a nem kötő építési módszer nem megfelelő választás.