Szokások, melyet sokan toxikusnak tartanak egy kapcsolatban, pedig nem azok

2023.09.23.Életmód

Minden párkapcsolatban vannak jó és rossz pillanatok, és bizony hajlamosak vagyunk egy-egy rosszabb pillanatot már eleve toxikusnak, károsnak ítélni, pedig nem is biztos, hogy az.

Sok esetben mindössze arról van szó, hogy túlgondoljuk a dolgokat, és egy nehezebb időszakban egy gesztusnak vagy cselekvésnek nagyobb hangsúlyt adunk, mint kellene. Pedig megeshet, hogy nincs is nagyon gond a kapcsolatunkkal, csak mi esünk kicsit túlzásba. Érdemes ezekre a dolgokra odafigyelni, hiszen komoly viták forrása is lehet, ha normális párkapcsolati szokásokat ítélünk toxikusnak.

Normális szokások, melyeket hajlamosak vagyunk túlgondolni

Viták megoldás nélkül: a legtöbben úgy gondolják, hogy egy kapcsolat csak akkor lehet tökéletes, ha minden vita végén megegyezésre, konszenzusra jutunk, pedig ez nem feltétlen van így. Vannak olyan viták, amelyeknek sosem lesz közös megegyezés a vége, vagy tartós megoldás az adott problémára. Sokszor az, hogy kényszeresen megoldást keresünk többet árt, mint használ. Ilyen esetekben az elengedés a legjobb megoldás, nem pedig a megoldáskeresés.

Megbántani a másik érzéseit: szinte mindenkiben felmerül egy párkapcsolat során, hogy mi a jobb megoldás: megbántani a másik érzéseit azzal, hogy őszinték vagyunk, vagy inkább hazudni, hogy ne sérüljön a másik. Az ilyen esetekben mindig az őszinteség a jobb megoldás, még akkor is, ha az a párunknak nem fog jól esni.

Megfontolni a szakítást: amikor kiderül, hogy párunk egy vita során elgondolkodott a szakításon, akkor egyből megijedünk, és már érzelmi zsarolást sejtünk a háttérben, pedig teljesen normális, ha időnként átértékeljük kapcsolatunkat, és elgondolkodunk azon, hogy együtt vagy külön lenne-e jobb.

Vonzódni máshoz is: ha egy kapcsolatba az egyik fél más iránt is vonzalmat kezd érezni, akkor sokan már temetik azt a kapcsolatot, hiszen úgy gondolják, hogy ha más felé fordul, akkor biztos gond van a kapcsolatukban, pedig valójában ez csupán biológia. Még közel sem jelenti azt, hogy a másik félrelép, vagy nem boldog a kapcsolatában.