Öntözés kerti kút segítségével

2013.09.02.Seobaglyak Hirdetés

A víz életünk meghatározó része, hiszen ezt isszuk, ezzel főzünk, ebben fürdünk, öntözünk. Egy kerti kút a ház ékessége lehet, ám nem egyszerű dolog a kútásás, a szűrő és szivattyúrendszerek telepítése és használata. Bármilyen kertünk is van, egy dologra biztosan szükségünk lesz, mégpedig vízre. Ezt hordhatjuk a házból kannákba, felszereltethetünk slagot, de ezt megcsinálni bonyolult és hosszadalmas.

(Nyári időszakban mindennap felszerelni, kivinni a tömlőt, majd visszavinni, leszerelni…) Az ivóvíz drága, az ellocsolt vízből viszont könnyedén csináltathatunk egy kerti ásott vagy fúrt kutat.

Különösen telkeknél, hétvégi házaknál érdemes elgondolkodni a kút rendbehozatalán vagy új kút fúrásán. Szerencsésebbek vagyunk, ha már van kút a telkünkön, ellenkező esetben engedélyt kell kérni.

Az ásott kút a talajvizet gyűjti össze, emberi fogyasztásra vagy állatitatásra nem alkalmas, viszont kiválóan használható öntözésre. Előnye, hogy nem feltétlenül szükséges hozzá szivattyú, egy vödör segítségével kinyerhető a víz. Hátránya, hogy nagy területet rendszeresen nem lehet vele öntözni, mert annyi vizet nem tud összegyűjteni a kút.

Míg az ásott kút jellemzően 10-15 méter mélységből nyeri ki a vizet, addig a fúrt kút több tíz méter mélyről. A fúrt kutaknál a víz minősége sokkal jobb, mivel réteg- és kasztvizekből nyerhető ki. Az ilyen jellegű kutak biztonságosak, nem tud belepottyanni ember vagy állat. Az ásott változattal ellentétben a fúrt kutaknál szükséges szivattyú használata, különben nem lehet kinyerni a vizet. A megoldás a búvárszivattyú, de ha mondjuk nincsen áram, akkor lehetőség szerint használható benzines működésű, de akár kézi szivattyú is.

A nyári kánikulában sokat locsol az ember, a kút feljavításába vagy kialakításába ölt pénz viszonylag hamar megtérülhet, így mindenképpen érdemes elgondolkodni a vásárlásán.