Már egyórányi passzív dohányzás negatív hatásai is kimutathatók

2015.03.10.Életmód

Az aktív dohányzás káros hatásait rengeteg kutatás és tanulmány bebizonyította már, illetve egészségkárosító, valamint negatív következményeit sokan a saját bőrükön is megtapasztalták már. Ugyanez viszont a passzív dohányzás kapcsán sokak számára nem teljesen egyértelmű, rengetegen ártalmatlannak tartják mindezt, holott a Kaliforniai Egyetem tudósai nemrégiben bebizonyították, hogy már egyórányi ilyen tevékenység negatív hatásai is kimutathatók a szervezetből.

Megnöveli a rákkeltő méreganyagok szintjét a szervezetben

Az egyetem kutatásának összegzése szerint azoknál az embereknél, akik egyetlen óráig aktív dohányosokkal tartózkodnak egy légtérben, tehát ki vannak téve a passzív dohányzás hatásainak, alaposan megnövekszik a rákkeltő és egyéb méreganyagok szintje. A dohányzás tehát már közvetett formában is képes rendkívül káros hatást kifejteni egy egészséges ember szervezetében, megnövelve ezzel leginkább a karcinogén és más méreganyagok szintjét, amelyek súlyosan rákkeltő hatásúak.

A Kaliforniai Egyetem kutatói átlagosan három szál cigaretta füstjének tettek ki a vizsgálat során nemdohányzó embereket egy autós utazás során, tehát viszonylag apró, zárt légtérben. A szakértők az utazás előtt és után is alaposan megvizsgálták a passzív dohányosok szervezetének értékeit, és kiderült, hogy az utazás után extrém mértékben megnövekedett bennük a rendkívül káros butadién, akrilonitril, benzol és etilén-oxid mértéke, amelyek mind erősen rákkeltő méreganyagok.

Az első kutatás, amely képes volt bizonyítani

Neal Benowitz professzor, avagy a kutatás vezetője szerint az ő kísérletük volt az első, amelynek köszönhetően pontosan ki tudták mutatni, hogy az aktív dohányosoknál megjelenő nagyon káros méreganyagok megjelennek-e a passzív dohányosok szervezetiben is vagy sem. A szakértő kiemelte, hogy már azzal is nagyon sokat árthatunk magunknak, ha legfeljebb egyetlen óráig aktívan dohányzókkal ülünk egy autóban, hiszen az arra hajlamosak már ennyitől is olyan méreganyagokat juttatnak szervezetükbe, amelyek elősegíthetik a rák, valamint a szív- és tüdőbetegségek kockázatát.

A kísérletek során a szakemberek 14 nemdohányzó embert vizsgáltak meg, akik egyenként beültek egy-egy órára egy dohányzó sofőr mellé, aki ebben az időintervallumban átlagosan három szál cigarettát szívott el, méghozzá lehúzott ablakok mellett. Az autó nem mozgott, ami kis mértékben befolyásolhatta az eredményeket – hiszen egy közlekedő járműben sokkal nagyobb a légcsere –, de lényeges különbségeket nem tapasztalhattunk volna a kettő között.

A kutatók szerint a fentiek azért fontosak, mert az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a passzív dohányzás milyen elképesztő káros hatásokkal rendelkezik, ami még nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre, valamint a krónikus betegségtől szenvedő felnőttekre és az idősekre is.