Létezik széf, ami még az atombombát is túléli

2018.07.14.Életmód

Értékeink megőrzése akár otthon, akár bankfiókokban igen fontos, hiszen nem csak az anyagi, néha az eszmei értéke is felbecsülhetetlen. Gondoljunk csak bele, egy régi arany nyakláncra, amely évtizedek vagy évszázadok óta a családunk öröksége, vagy egy medálra vagy brossra, amit a nemesfém értékén túl, érzelmi kötődésünk is tovább gazdagít. Ezen ereklyéink és persze készpénz tartalékunk is biztonságban maradhat, ha egy otthoni széfet vásárolunk és abba gondosan elrejtjük fontosabb tárgyainkat és anyagi felhalmozódásunkat.

A széfek persze nem csak pénz őrzésre jók, hiszen több speciális széf is létezik, amelyek kifejezetten fegyvertárolásra vagy más, veszélyes anyag tárolására lettek kialakítva. Egyes változatai olyan strapabíróak, hogy külön tűzálló plecsnit is kaptak, így az abban tárolt értékünk egy lakástűz esetén sem fog megsemmisülni. A mai tűzálló széfekben már biztonságban tárolhatunk készpénzt, adatokat és értékpapírokat is. Az elektronikus, kulcsos vagy ezek kombinációjával zárható széfek, biztonságban őrzik a belé helyezett értékeinket.

A cég, amely széfjeivel az atombombával kampányolt

Manapság már számtalan nagy gyártó van, aki képes tűzálló széfek gyártására. Ilyen neves gyártók a Hartmann-Tresore, a Valberg, a Rottner, a Brihard, a SentrySafe, a Trezor-Liktor, a Comsafe és a Burg-Wachter is. Egy amerikai cég azonban új szintre emelte a tűzálló széfek marketingjét, amikor az általuk készített Mosler széf, túlélte az 1945-ben ledobott atombomba szörnyű erejét is. A széf eredetileg egy kis japán bankban volt, mindössze 360 méterre a robbanás centrumától, mégis megúszta a katasztrófát és sértetlenül megőrizte annak tartalmát.

Az atombomba támadást túlélő készpénz, dokumentum és részvény volt a kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a Mosler cég által gyártott széf nem csak tűzálló, de atombomba biztos is. A többi széf ugyanis teljesen tönkrement a támadás során. A cég persze a történetet meglovagolva óriási sikereket ért el és egy ideig az ő széfjeikben őrizték a Függetlenségi Nyilatkozatot és az alkotmány eredeti példányát is Amerikában. A hosszú időn át sikeresen üzemelő cég azonban 134 évnyi működés után 2001-ben mégis csődbe ment, azonban a támadásnak ellenálló széfet még sokáig turista látványosságként tekinthették meg a kíváncsiskodók és a híre a mai napig fennmaradt.