Hogyan fejlesszük gyermekeink készségeit?

2014.05.04.Hasznos Tippek

Az édes kisgyermekkor rendkívül fontos korszak életünkben, melyet az orvosok, pszichológusok, és pedagógusok is tudományos megalapozottsággal állítanak. Ez határoz meg ugyanis számos felnőttkori viselkedésmintát: itt tanuljuk el szüleinktől a megfelelő megatartást, és itt tart tükröt elénk környezetünk, amelyek determinálják későbbi mentális, és érzelmi miliőnket. Mit tehet hát egy szülő, hogy gyermekének ebben segítségére legyen? Nagyban hozzájárulhatnak a sikerhez a ma már több helyen kapható fejlesztő játékok.

Miért olyan fontos?

Manapság sokkal nagyobb szükség van a szülők figyelmére és megfelelő irányítására, mint a korábbi években, ugyanis a technológia fejlődésével a gyermekek egyre kevesebb időt töltenek társaikkal, és egyre kevésbé ismerik önmagukat. Miért? Sok előnye is van a számítógépes játékokban való sikerek elérésének, azonban a virtuális világ például nem nyújt lehetőséget fizikai határaik megismeréséhez, ezáltal mozgáskoordinációjuk fejlődése visszaeső tendenciát mutat, valamint kreativitásuk tréningezésére sem ad lehetőséget. Az életben való hatékony problémamegoldáshoz azonban ez elengedhetetlen, így nézzük hát meg lehetőséginket.

Töltsünk minél több időt a szabadban

Az egyik legkézenfekvőbb és leghatásosabb megoldást az jelenti, ha gyermekünket akár szülőként csak a családdal, akár csoportosan kivisszük a szabadba. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert az udvaron, réten, erdőben való szaladgálás, ugrándozás biztosítja a megfelelő testi fejlődést. Ide tartozik például az izmok és ízületek optimális kifejlődése, a csontrendszer egészséges kialakulása, valamint a nagymértékű agyi oxigénellátás segíti az idegsejtek közti kapcsolatok kialakulását, ami a fokozott működéshez és fejlődéshez elengedhetetlen. Fizikai határaikat a szabad levegőn töltött tevékenység közben ismerhetik csak meg, és a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását, illetve ennek képességét is eközben sajátíthatják el.

Sok gyermeket persze nem könnyű kimozdítani a virtuális játékok világából, azonban ma már rendkívül használható játékos eszközök állnak rendelkezésére a szülőknek a kedvcsináláshoz. Klasszikus kültéri játékokat például bátran bevethetünk, de ha egyszerűen csak egy kis közös sétára, természetjárásra invitáljuk gyermekünket, akár egy piknikkel egybekötve, nagyszerű programok kerekedhetnek ki belőle, mindeközben pedig gyermekünk testi fejlődését is elősegítjük.

Társasjátékokkal az értelmi és szociális fejlődésért

Napjainkban már számos változatban megkaphatók azok a társasjátékok, amelyekkel gyermekeinknek lehetősége nyílik egészen kicsi kortól saját megoldási stratégiáikat kidolgozni és használni, amivel logikájuk, találékonyságuk és talpraesettségük fejleszthető. Mivel a társasjátékok alapvetően kettő vagy több személyesek, így remek lehetőséget jelentenek szociális tulajdonságaik kitapasztalására és kialakítására, és mindeközben a konfliktuskezelési módszereket is rendkívül gyorsan elsajátítják. A szülőkkel együtt töltött idő pedig, ugyanúgy, mint a szabadban kalandozás esetén is, hozzájárul az érzelmi biztonság kialakulásához, ami a későbbi magabiztosság egyik legfontosabb alapja.

Kreativitás, kreativitás, kreativitás

Az alkotókészséget, mint tulajdonságot mind a mai napig titokzatosság övezi a szakirodalomban, jelenleg is folynak a célirányos kutatások. Ami biztos, hogy rendkívül összetett folyamat játszódik le a kreativitást igénylő feladatok végrehajtása közben az agyban: különféle képességek szerveződése teszi lehetővé a megszerzett tapasztalatok összekapcsolását és újszerű értelmezését. Ez természetesen fejleszthető, de ebben az esetben is az alapokat gyermekkorban kell lerakni. Kifejezetten alkalmasak ennek erősítésére a verbális játékok, például találós kérdések, eszközös játékok, például gyurmázás, gyöngyűzés, rajzolás, festés, és mindenféle olyan tevékenység, játék, amely a gyermektől az önálló problémamegoldást kívánja.