Duguláselhárítás a fürdőszobában

2016.05.27.Életmód

A fürdőszobai dugulás óriási kellemetlenséget tud okozni a legtöbb család számára, hiszen nem csak a kellemetlen szagok, hanem a nehezen elfolyó víz, esetleg a visszafolyó víz olyan komoly problémákat okozhat, ami már túllépi a kellemetlenség határait. Természetesen ilyen esetekben sem kell rögtön riasztanunk a szakembert, hiszen vannak olyan alternatívák, amiket otthon is kivitelezhetünk majd.

Ha eldugult a fürdőkád

Amennyiben a fürdőkád eldugult, az első és legfontosabb alapszabály, hogy a lefolyót soha ne szedjük szét, főként beépített kád esetében, hiszen a szifon és a tömítés kimozdulhat a helyéről, ezáltal hiába is szerelnénk vissza, a probléma miatt szivárgás keletkezhet, ami még súlyosabb problémákat idézhet elő. A fürdőkád lefolyóját a legegyszerűbben egy hosszabb dróttal tudjuk rendbe tenni, de egy csipeszt is érdemes rendszeresíteni annak érdekében, hogy megnézzük, a lefolyócsonkba nem ragadt-e bele egy nagyobb hajcsomó.

Habár elsődlegesen WC-hez használják, de egy WC pumpa is jó szolgálatot tehet ilyen esetben, ha ugyanis egy picit megpumpáljuk a rendszert, az könnyedén elháríthatja a problémát. Akárcsak a mosdók esetében, természetesen itt is alkalmazhatjuk az olyan bevett praktikákat, mint az ecet, a szódabikarbóna vagy a nagy lábas forró víz legurítása, de a zuhanyfej lecsavarását követő vízsugárral is tehetünk egy próbát. Ez utóbbi főként akkor lehet nagyon hatásos, ha a kád túlfolyóját valamivel leszigeteljük, hogy a túlnyomás még hatásosabb legyen.

Ha eldugult a padlóösszefolyó

A padlóösszefolyó dugulását rendszerint az oda beáramló szappanmaradékok és a haj idézik elő, éppen ezért dugulás vagy kellemetlen szagok esetén az egyik első dolgunk mindig az legyen, hogy alaposan kitisztítsuk a csatlakozást és a bűzelzáró könyököt is. Ha a padlóösszefolyóban műanyag, ezáltal könnyen eltávolítható dugó kapott helyet, akkor két további módszert is megpróbálhatunk. Az egyik a vízsugár alkalmazása, amit egyszerű slaggal, vagy éppen a zuhannyal tudunk kivitelezni, míg a másik a spirálozás. Ez utóbbi azért tud nagyon hatékony lenni, mert a dugulás rendszerint 1-2 méteren belül jelentkezik, amit még a legócskább bolti spirállal is elérhetünk is keresztülfúrhatunk.

Ha eldugult a zuhanytálca

Ha a zuhanytálca dugulásáról beszélünk, akkor ugyanazokkal a módszerekkel próbálkozhatunk, mint az imént említett padlóösszefolyónál. Egyetlen kivételt az akril zuhanytálcák képeznek, amelyekhez rendszerint flexibilis lefolyócsövet raknak, ami nagyon sérülékeny, éppen ezért még egy gyakorlott szakembernek is komoly problémát okozhat a szakszerű tisztítás. A lefolyócsonkot egyik zuhanytálca esetében se szedjük szét, mert a dugulást ezzel nem tudjuk megszüntetni, szóval maradjunk inkább az olyan módszereknél, mint a vízsugár, az ecet és a szódabikarbóna vagy a forrásban lévő víz használata, és ha ezek nem segítettek, akkor feltétlenül forduljunk szakemberhez, aki garantáltan szakszerűen orvosolja majd a bajt.