Az online játékok és a kibertámadások veszélyei

2022.07.30.Életmód

Az online játékok és a videojátékok szórakoztatóak, lehetőséget nyújtanak a kapcsolatteremtésre és a másokkal való interakcióra. Sokan szeretnek játszani, akár játékkonzolokon, akár számítógépen, akár mobileszközökön, az online játékoknak azonban veszélyei is vannak. A TechNadu összegyűjtötte a leggyakoribb támadásokat.

Online támadások a virtuális térben

Rosszindulatú programok és vírusok: a legális játékokban is vannak olyan biztonsági rések, amik veszélyesek a játékosokra nézve. Ha a rosszindulatú szoftverek már a gépen vannak, a hackerek könnyen ellophatják a személyes adatainkat.

Személyazonosság-lopás: A kiberbűnözők személyazonosításra alkalmas információkat gyűjtenek, hogy profilokat készítsenek a potenciális áldozataikról. Az idegenekkel való online játék egyik potenciális veszélye a chat funkció, amely lehetővé teszi, hogy beszélgessünk más játékosokkal.

Fiókok lopása: Ha ugyanazt a felhasználónevet és jelszót használjuk az összes platformon, akkor ha a hackerek megszerzik a hitelesítő adatokat, hozzáférhetnek az összes fiókunkhoz, majd kizárhatnak minket.

Kémszoftverek: A kémprogramok a személy tudta nélkül figyelik az online tevékenységet, majd a rögzített információkat eladják egy harmadik félnek. Ez egyenlő a magánélet megsértésével és a későbbi bosszantó hívásokkal.

Adatsértések: A hackerek közvetlenül a játékok kiadóit támadhatják meg. Ha bejutnak a kiadó rendszereibe, rengeteg információt ellophatnak, a forráskódtól kezdve a játékokon át a felhasználók fiókjaiban tárolt személyes adatokig mindent.

Adathalász e-mailek: Az online játékok során a chaten keresztül terjesztett adathalász e-mailek vagy adathalász linkek szintén arra szolgálnak, hogy a hackerek megtévesszék az embereket, és játékkárosító programokat telepítsenek a gépükre.

Bullying: Néha a játékosok bántalmazást tapasztalhatnak más játékosok részéről. Amellett, hogy megpróbálják megalázni az áldozatukat, a kiberbántalmazók manipulálni is szoktak a megszerzett információkkal.