Az ételallergiáról röviden

2014.05.29.Életmód

Egyre többet hallunk laktózérzékenységről, gluténérzékenységről, egyáltalán az ételallergiáról. Tehát nemcsak a növények okoznak allergiát, és nemcsak a tüsszögésben, köhögésben, gyakori orrfújásban mutatkozik meg, ha valaki szenved valamiféle allergiától. A boltokban megvásárolható ételekben sajnos rengeteget vegyi anyag, mesterséges anyag található, de még a természetes összetételek is okozhatnak kellemetlen tüneteket. Vannak azonban szerencsére ma már olyan receptek, amelyek egy részével ha az okot nem is, de a tüneteket megszüntethetjük.

Gyermekeink

Tejfogyasztás gyermekeknek – ételallergia esetén sokszor a tejben található anyagok a kiváltó okok, ilyen esetben speciális előállítású tejet kell gyermekeinknek is fogyasztaniuk

Az allergia tünetei sokszor a legváratlanabbul jelentkeznek, és kisgyermekeknél főleg jellemző lehet. Nekik jóval érzékenyebb és védtelenebb a szervezetük, mint nekünk felnőtteknek, és a sok káros anyag bevitele miatt – ami óhatatlanul is előfordul sajnos – náluk is jelentkezik. Itt a legfontosabb, hogy egy-egy viszketést, bőrkiütést stb. vegyük komolyan, mert hosszú távon sajnos súlyosabb következményei is lehetnek. Ma pedig már sok óvodában és iskolában is igyekeznek megfelelően odafigyelni a helyes étkeztetésre, és a minőségi anyagok szervezetbe juttatására, és mi is sokat tehetünk gyermekünk és a magunk egészségéért is, megfelelő ételek elkészítésével.

Orvosi vélemények

Ha ilyesmit tapasztalunk akár a kicsiknél, akár magunkon, érdemes orvoshoz fordulni, mert segíthetnek kideríteni az okát, és helyesen kezelni a tüneteket. Az ételallergia tulajdonképpen a szervezet immunreakciója az adott ételre. Rengeteg tünetet diagnosztizáltak már, a kiütésektől kezdve az emésztési zavarokon keresztül a fulladásig. Az ételallergiák mindegyikét a kiváltó anyagra jellemző immunfehérje képződése okozza. Amennyiben a különböző vizsgálatok során ezt a tesztek kimutatják, akkor egyértelműen megállapítható a bizonyos ételekre való allergia. Mivel kicsiknél ez gyakrabban előfordul – mondják a statisztikák -, és akár végzetes kimenetele is lehet egy-egy tünetnek, így nem szabad félvállról venni őket, körültekintően és felelősségteljesen kell kezelnünk. A megelőzésben pedig sokat segíthet egy speciális étrend bevezetése is.

A kiváltó ok

A kutatások a kiváltó okkal kapcsolatosan folyamatosak, és a megállapítások szerint gyakorlatilag bármely étel kiválthat allergiát. Ennek típusait azonban nagyban befolyásolják a kulturális szokások és a földrajzi tényezők is. Az ételallergia leggyakoribb oka világszerte és itthon is a tehéntej és a tojás. Így sokat jelenthet az is, ha gyanús tünetek esetén megpróbáljuk kivonni őket étrendünkből. Ezen kívül pedig genetikai háttere is van, ugyanis öröklődhet a betegség.

Napjainkban kimutatásának illetve kizárásának legmegbízhatóbb módszere a „placebo kontrollált, kettős vak”-nak nevezett ételprovokáció. Ennek lényege tulajdonképpen az, hogy a vizsgált betegek egy része allergizáló ételt kap, a másik részük pedig csak ízben és külsőre hasonló ételt, és sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy melyikőjük miből fogyaszt. Emellett pedig számos specifikus allergia vizsgálati módszer áll rendelkezésünkre annak megállapítására, hogy mely ételek jelentenek gyermekünknek, és számunkra veszélyt.