A legfontosabb tények: Domain regisztráció

2019.06.23.Hasznos Tippek

A domainnév tulajdonképpen hivatalos megnevezésén tartománynév. Az internet egy meghatározott részét leíró megnevezés, amely a Domain Name System, vagyis a DNS szabályai szerint, hierarchikus módon történik. Egy domainnév több részből áll. A legvégén, vagyis legházul található az úgynevezett TLD, vagyis a top-level domain (pl. .hu, .eu, .xyz vagy .com). Ez lehet egy-egy ország saját végződése vagy nemzetközi végződés vagy akár általános címke is. Ezelőtt a second-level domain, vagyis az SLD áll, ez általában valamilyen kulcsszó vagy márkajelzés. Ezt pedig  az aldomain, vagyis a third-level domain, vagyis a címke (pl. www, mail, ftp stb.) és ezek általában valamilyen szerverre utalnak. 

Nem mindegy, hogy mi a domain címünk 

Ma már szinte végtelen számú lehetőség áll a rendelkezésünkre a számtalan végződés miatt. Bár jellemzően a hazai webcímek .hu végződést kapnak, igen népszerű a .com, a . net, a .org és a .info is. Ráadásul már ékezetes változatokkal is találkozunk, bár ennek gyakorlati haszna erősen vitatott. Azt azonban érdemes már az elején elfogadnunk, hogy a domain nevet nem megvásároljuk, csupán határozott időre béreljük, így az soha nem lehet végérvényesen, örökre a miénk. 

A különböző szabályozások között több hasonló szigorítás is van. Így nem lehet például jogosultság bemutatása nélkül márkanevet, cégnevet vagy személynevet használni, ahogyan egy város vagy falu nevét sem használhatjuk önkényesen. Ezenkívül nem lehet félelemkeltő és mások jogait sértő, esetleg más szellemi alkotásához fűződő és megbotránkoztató elnevezése sem a webcímünknek. 

Az azonban kérhető, hogy kapcsolati adataink rejtve maradjanak a kíváncsiskodók elől. Így anonimitásba is burkolózhat egy domain regisztrálójának kiléte (a törvényes kereteken belül). A domain viszont védjegyként is levédhető, így azt a későbbiekben más csak a jogosultság elvesztésével regisztrálhatja majd vagy a védjegy jogosultjának hozzájárulásával. Vigyázni kell, ugyanis bíróság is eltilthat egy domain név használatától, ha úgy látják jónak. Egyes esetben még kárpótlást is megítélhetnek a sértett javára. A vitás eljárásokat A Regisztrációs Döntnökkel érdemes megvizsgáltatni, de ez az igény nem zárja ki a bírósági eljárást.