A jó edzés legalapvetőbb titkai

2015.07.16.Hasznos Tippek

Noha sokan mondják magukról, hogy eljárnak edzeni és sportolni, a gyakorlatban azonban az, ha összevissza emelgetjük a súlyokat, esetleg hirtelenjében lefutunk párszáz métert, összességében még semmit sem használ egészségünk érdekében, sőt mi több, gyakran többet árthatunk ezzel magunknak, mint használhatunk. A nem megfelelően felépített edzések ugyanis nagyon könnyen sportsérülésekhez vezethetnek, és akár olyan súlyos károsodást is okozhatnak, amelyek maradandóan rányomják a bélyegét későbbi „pályafutásunkra”.

Bemelegítés nélkül semmit

A jó edzés egyik legalapvetőbb titka nem más, mint a bemelegítés, ami soha nem hiányozhat. A bemelegítés nem csak arra szolgál, hogy kedvet hozzon számunkra a mozgáshoz, hanem arra is, hogy testileg egyaránt felkészítsen minket a megerőltető testmozgásra. Ezzel alaposan lecsökkenthetjük az esetleges sérülések kockázatát. A bemelegítés kapcsán fontos, hogy mindig célzott és tematikus legyen azzal kapcsolatban, hogy milyen sportot kívánunk végezni. Bizonyos küzdősportok például megkövetelik már a bemelegítés során is a nyújtást, míg a futás esetében ezt célszerű inkább az edzés végére hagyni.

Ha a bemelegítés megvolt, a jó edzés során nem csapunk bele azonnal a közepébe, hanem éppen ellenkezőleg, megfelelő minőségben, fokozatos terheléssel és intenzitással hatunk szervezetünkre, ezáltal megmászunk egy hegyet, amelynek a csúcsán vár minket a kellemes elfáradás. Ha elértünk a csúcsra, az még nem jelenti azt, hogy azonnal abbahagyhatjuk a sportot, hiszen szervezetünk felhevült állapotban van, fel vagyunk savasodva, így le kell vezetnünk az egész edzést. Ha ezt kihagyjuk, egyrészt nem érvényesülnek az edzés fizikai és pszichés szakaszai, másrészt pedig így elkerülhetjük a másnapi kínzó izomlázat is.

Ha kedves kaptál a sporthoz, látogass el ide: playsport.hu

Mindig nyújtsunk

Egy jó edzés végső eleme minden esetben a nyújtás, aminek a jelentőségét nagyon sokan nem ismerik, de megfeledkezni sosem szabad róla, mert ezzel rengeteg későbbi sérülés lehetőségét csökkenthetjük le drasztikus mértékben. A nyújtás lényege nem más, minthogy egyrészt fejlesszük ízületeink hajlékonyságát, valamint növeljük azok mozgásterjedelmét is. A nyújts ezen felül hozzájárul az izmok rugalmasságához, ezen tulajdonságaik javításához, így növelhető az izomerő, csökkenthető az izomláz kialakulásának valószínűsége, és a mikro sérülések mennyisége is.

A nyújtásoknak nagy általánosságban két fő változatuk ismert. Az egyik a dinamikus módszer, aminek a lényege, hogy lassabb és gyorsabb, nyújtó-ernyesztő hatású, ismétlődő utómozgások sorozatát végezzük. A másik pedig a statikus nyújtás – főként ezeket alkalmazzuk levezetésként –, amikor kitartjuk az egyes testhelyzeteket. Ez hozzájárul többek között az ízületek, az inak és az izmok megnyújtásához, rugalmasságuk megőrzéséhez és fejlesztéséhez is, miközben tökéletes levezetésként szolgál a legintenzívebb edzések után is.