Úszás túlsúlyosan? Ezért lehet hatásos

2020.04.23.Életmód, Hasznos Tippek

Jelenleg sajnos nagyon sok túlsúlyos ember él világszerte. Legtöbbjük boldogtalan, nincs megelégedve saját magával, és a jelenlegi életével, ezért az sem ritka ha komoly depressziós tünetekkel küzdenek. A mentális betegségek mellett azonban a túlsúly rendkívül megterhelően hat a különböző szerveinkre, és olyan komoly betegségeket is előidézhet, amikről talán soha nem is hallottunk.

Legtöbbször a túlsúly a mozgásszegény életmód, és a helytelen táplálkozás miatt halmozódik fel a testünkre. Az, aki el van hízva pontosan tudja, milyen nehéz lenne lefogynia, ezért sokan bele se fognak az életmódváltásba. Pedig ez az egyetlen dolog, amely valóban segítséget nyújthat számukra! 

Az úszás hatásai a túlsúlyosok számára 

A teljes életmódváltás két dologból tevődik össze: az ember megismerkedik az egészségesebb alapanyagokkal, és az egészséges, ám finom ételekkel, illetve talál egy olyan mozgásformát, melybe valóban ki tud teljesedni, és jól tudja benne magát érezni. Bár logikusan gondolhatjuk azt, hogy egy túlságosan elhízott embernek esze ágába sincs fürdőruhába mutatkozni, mégis számukra egyértelműen az úszás lehet a legideálisabb mozgásforma, mellyel még le is tudnának fogyni.

A túlsúlyosok teste egyáltalán nincsen hozzászokva a rendszeres, intenzív mozgáshoz. Így ha hirtelen felindulásból elmennek futni, vagy konditerembe, könnyen lehet, hogy túlhajszolják magukat, és olyan sport sérüléseket szereznek, mely egy életre elveszi a kedvüket a mozgástól.

Mivel nincsenek hozzászokva a sportoláshoz, erőnlétük, és állóképességük sem megfelelő. Mivel a plusz kilók, melyeket magukon cipelnek, minden mozdulatukat megnehezíti, bármely sport, amire rászánják magukat számukra sokkal nehezebb, és fárasztóbb lehet, mint azoknak az embereknek akik átlagos súllyal rendelkeznek. Az úszás éppen ebből kifolyólag tökéletes választás lehet, hiszen egyáltalán nem terheli meg az ízületeiket, amellett hogy minden izomcsoportot alaposan megtud dolgoztatni. Az úszás égeti a kalóriát, felgyorsítja az anyagcserét, az egyik leghatékonyabb aerob mozgásformának számít. 

A medencébe csobbanva a vízben a túlsúlyos emberek is könnyűen érezhetik magukat, így a vízben való mozgás számukra sokkal könnyebb, mint egy szárazföldi sport. Szakemberek szerint az a legjobb, ha legalább hetente egyszer 30-40 percet tudunk úszással tölteni, ám fontos a fokozatosság! Szépen lassan szoktassuk magunkat a mozgáshoz, és ezáltal emeljük ezt az időt.

További információk a premiummedence.hu oldalon találhatók.