Távirányító tisztítása: mikor és hogyan?

2013.09.17.Hasznos Tippek

távirányító tisztítását hajlamosak az emberek félvállról venni, pedig némi odafigyeléssel sokkal tovább is működhetnének kiválóan a kis szerkezetek. Nem szükségesek különféle tisztítószerek vagy csodaszerek, sem heti gondoskodás. Mikor csináljuk és hogyan?

Kedvenc távvezérlőnk bizony porosodik, és a kellemetlen szennyeződések miatt nehézkessé válhatnak a gombnyomások, ráadásul csúnya látvány egy koszos távkapcsoló. A legtöbben nem vacakolnak vele, a szennyeződéssel telített gombokat nem tisztítják meg, hanem inkább elkönyvelik, hogy rossz, elhasználódott.

Érdemes nem akkor elkezdeni a makacs foltokat és szennyeződéseket eltávolítani, amikor már alig lehet benyomni egy gombot. Ha nem is hetente, de néhány havonta mindenképpen érdemes egy gyorstisztítást végezni. Ilyenkor nem szedjük szét a távkapcsolót, kizárólag a kívülről tisztítunk. Akik attól tartanak, hogy esetleg kárt tesznek benne, azoknak érdemes így tisztítani. Természetesen ha nagy a baj, akkor mindenképpen szét kell szedni a távkapcsolót.

A nyomógombok körüli szennyeződéseket egy egyszerű vattapamacs segítségével eltávolíthatjuk. Öntsünk rá egy kevés alkoholt, és úgy pucoljuk. Nem kell az alkoholtól tartani, el fog párologni, nem lesz sem maszatos, sem szeszszagú a vezérlő. Az illesztésnél, az előlap és a hátlap közötti résznél fogpiszkálóval tudunk tisztítani. Ne csináljuk túl gyorsan és durván, mert könnyen beletörhet a fogpiszkáló hegye.

Léteznek olyan törlőkendők, amelyeket speciálisan elektronikai eszközök tisztántartására készítettek, csináltak ilyet például szarvasbőrből is. Ajánlatos egy ilyet beszerezni, és néha áttörölgetni vele a távkapcsolót.

Amennyiben komoly a baj, vagy jobban meg kell tisztítani a kattintót, akkor muszáj lesz szétszedni. Óvatosan, csavarhúzóval szedjük le a fedlapokat. A tisztításhoz denaturált szeszt vagy Kontakt PPC sprayt használjuk, ezek kíméletesen tisztítanak. Nyomtatott áramkörök tisztításához soha ne használjunk vizet!

Ha valamiért mégis új távirányítóra vágyna, akkor ne habozzon!