SzuperHold és Seobagoly

2011.03.18.Seobaglyak Története
[singlepic id=18 w=320 h=80 float=left]2011. március 19. szombat – Szuperhold. Mi az, hogy szuperhold? Hallottál már róla? Ez egy nem mindennapi esemény, mely egy csodálatos égi jelenség. Ritka pillanatok egyike, amikor a Szuperhold látványa egybeesik egy Telihold fázissal is. Még ritkább eset, ha ezt egy Seobagoly meg is bámulhatja. Szuperhold az a jelenség, amikor földközeli maximumon jár a hold. Ezúttal akár 15%-kal fényesebbnek is láthatjuk.

Tiszta égboltra kel fel vajon a Szuperhold?

Nos, az elmúlt napokat tekintve, nem sok napsütésben, és még kevesebb tiszta égbolt látványában részesülhettünk. Pedig egy ilyen ritka esemény tanúja akar lenni a legtöbb hobbi csillagász, vagy éppen érdeklődő. Szóval reménykedjünk, hogy szép, csillagos éjszakánk lesz szombaton, és igazán közelről szemlélhetjük meg égi társunkat, a Holdat.

A szuperhold okozta a japán földrengést is?

Nos, a média szeret pánikot kelteni, sőt gyakran hoaxok is keringenek az Interneten, hatalmas Marsról, 2 Holdról az égen, stb.. Ezeknek a híreknek kevés valóság alapja van. Mivel a Hold okozza a Földön az árapály jelenséget, joggal feltételezhetjük, hogy amikor földközeli pályán kering, akkor okozhat némi geológiai katasztrófát. Azonban ettől nem kell tartanunk, legfeljebb nagyobb lesz a különbség a dagály és az apály között, de katasztrófa nem fenyeget minket. Így kizárható az a feltételezés is, hogy a Szuperhold idézte elő a japán földrengést, majd ennek köszönhetően több mint fél millió otthontalan született meg. Tehát szó nincs ilyenről.

Ami viszont tény és biztos, hogy egy szép égi jelenséget figyelhetünk meg, ha az időjárás is úgy akarja, és kedvünk támad az éjszakai eget böngésznünk.

A seobaglyak és a Szuperhold

Mitől egyedülálló a mostani szuperhold jelenség? Pontosan a seobaglyak miatt, akik mint köztudott éjszakai állatok. Nincs is gyönyörűbb látvány, amikor egy seobagoly repül el a hatalmas és fényesen ragyogó szuperhold előtt. Ha szerencsénk van, talán mi is szemtanúja lehetünk egy ilyennek. Sok sikert és kellemes szórakozást : )