Szobatisztaságra nevelés és alvási problémák kezelése kölyökkutyáknál

2016.03.12.Életmód

A kölyökkutyák rengeteg figyelmet igényelnek. Tanításuk idő és energiaigényes, mert csak sok odafigyeléssel, következetességgel és törődéssel lehet megfelelő eredményt elérni. A tanítást fontos azonnal elkezdeni, ahogy a kiskutya az új helyre kerül. Nem szabad az elején engedményeket tenni, mert a későbbiekben ehhez tartva magát, problémák lehetnek a viselkedésével és a kezdeti hibák később csak nagyon nehezen korrigálhatók.

A kutyaiskolák már a nagyobb kutyák számára vannak kifejlesztve, így a szobatisztaság és az éjszakai alvásproblémák megoldása a gazdi munkája.

Az anyjától leválasztott, körülbelül kéthónapos kölyökkutya nappal a nagy játék és az újdonságok miatt nem hiányolja annyira az anyját és testvéreit, mint éjszaka, mikor semmi inger nem éri. Ráadásul ilyenkor unatkozik is, amit még nem tud jól kezeli. Jellemzően hetekig el tud sírdogálni, nyüsszögni egy kölyök az új helyen, de erről is le lehet szoktatni, mégpedig roppant kíméletesen és hatékonyan. A gazdinak nm szabad vajszívűnek lenni és óránként megszeretgetni, mert megszokja és később is igényelni fogja, nagyon fegyelmezetlenné válik.

Ha egész nap sokat játszott, kellően elfárad, az éjszaka első felét átalussza, azonban fel-fel sírhat. Ha viszont kialudta magát hajnalra, következik a hiszti, a bánatos sírás. Ilyenkor nem szabad engedni a csábításnak és odamenni hozzá, hanem el kell viselni ezt a kellemetlenséget, hogy a kölyök észrevegye, nem fog semmi változni a nyüsszögésre. Nagyjából néhány nap alatt megszokják a kölykök az új helyet, de ha megszánjuk őket az éjszaka kellős közepén, a megszokási időszak akár heteket, hónapokat is igénybe vehet.

A szobatisztaság elérése sem egyszerű és szintén sok türelmet, figyelmet, következetességet igényel. Egyetlen kihágás sem hagyható rá a kölyökre, különben sokáig fog tartani, mire szobatiszta lesz és lehet, hogy mindig meg fogja engedni magának, hogy ha úgy alakul bepiszkítson. A kicsi kutyák esetében egy ideig biztosan bepisilnek ide-oda.

Ha ilyenkor a szokásos orrbenyomós megoldást választjuk, az csak durvaság, de eredménye nem sok lesz. A kutya nem fog bízni a gazdában, mert az bántja. Ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha éppen rajtakaptuk a dolga végzésén és már előzőleg tanítottunk neki ezzel kapcsolatban szabályokat. A helyes megoldás az, ha a kutyát igyekszünk lesni, mikor elkezdi a dolgát végezni, megszidjuk erőteljesen és kivisszük a szabadba vagy éppen az alomhoz, ahol elvégezheti a dolgát.

Ha ez sikerült, dicsérjük meg, simogassuk meg a fejét, hogy érezze, most igazán ügyes volt. Elég sok ilyen alkalom kell, néha hetekig is eltart, mire biztosan rászokik és megtanulja, hogy piszkítani a házban nem szabad, csak az arra kijelölt helyen. Az is hatékony, ha a kiskutya összepiszkította a lakást, felmosni utána, fertőtlenítővel, majd a felmosáshoz használt rongyot oda tenni, ahol szabad piszkítani.