Sokat fogyhatunk a zöld tea rendszeres fogyasztásával

2015.06.25.Hasznos Tippek

A zöld tea áldásos és kiemelkedő hatásáról már sokszor és sokat hallottunk a múltban, azonban éppen emiatt már annyi információ született a témában, hogy itt az ideje tisztázni: pontosan mire is jó a zöld tea azon túl, hogy frissen és éberen tart, ezen felül pedig egy rendkívül ízletes frissítő. Röviden és tömören a legjobb hatást a zöld tea a vérzsír és a testzsír szintjének csökkentésével fejti ki, és ezt a hatást még tovább fokozhatjuk a rendszeres mozgással is. Lássuk azonban mindennek a tudományosabb hátterét!

Kevesebb vérzsír és testzsír

A zöld tea jótékony hatásait orosz kutatóknak sikerült először tudományos kísérletekkel is alátámasztaniuk, ebből kifolyólag bizonyítást nyert, hogy a zöld teában megtalálható antioxidánsok, de főként az úgynevezett katekinek rendkívül jó hatást gyakorolnak a zsíranyagcserére, ezáltal rendszeres fogyasztásuk akár még nagyobb mértékű elhízás esetén is képesek segíteni a fogyásban. A szakértők patkányok két csoportját vizsgálták meg a fenti eredményekhez, ezáltal mindegyik kísérleti alany magas kalóriatartalmú étrendet kapott hét héten keresztül, azonban az egyik csoportnak ehhez a zöld teából kiválasztott antioxidánst, avagy a katekint is adagolták normál mennyiségben.

A kutatás lejártával a szakemberek megállapították, hogy azok a patkányok, amelyek katekint kaptak kiegészítésképpen, sokkal jobb egészségi állapotban voltak, mint azok az állatok, amelyek nem. A katekin ugyanis képes volt jótékonyan befolyásolni a vér összes koleszterinjét, ezáltal csökkentette a rossz koleszterin mértékét, és növelte a jó koleszterin mennyiségét. Ez azonban még nem minden, az antioxidánssal telített patkányokban ugyanis a fókuszcsoporthoz mérten sokkal kisebb mennyiségben fordult elő az egyik káros zsírfajta, avagy a triglicerid szintje, avagy egészségtelen étrend mellett is jobban alakult az állatokban a vérzsír szintjének mennyisége, miközben a testzsír-százalék tekintetében is jobb eredményeket tudtak produkálni a zöld tea anyagát fogyasztó állatok.

A hatás növelhető

Ezt a kutatást igyekeztek továbbgondolni japán kutatók, akik ezek után arra voltak kíváncsiak, hogy a zöld tea fogyasztása miként hat olyan esetben, ha rendszeres testmozgással is párosul. A kísérletben egereket vizsgáltak meg, azonos testsúly és életkor mellett, 15 héten át. A kutatók megállapították, hogy amennyiben a kísérleti állat magas zsírtartalmú étrendet kapott, és mellette rendszeresen fogyasztott zöld tea kivonatot, 47 százalékkal tudta mérsékelni testtömeg-növekedését.

Amennyiben a kísérleti állat csak mozgott a magas zsírtartalmú étrend mellett, ugyanez 24 százalékos eredményt produkált. Ha viszont a kettő együtt volt jelen, tehát a zöld tea mellett fizikai aktivitás is jelen volt az egészségtelen étkezés mellett, akkor 89 százalékkal tudták csökkenteni az egerek a zsír lebontásának mértékét, illetve a testtömeg növekedését, ami elképesztő eredménynek tekinthető.