Sivatagi óriásingatlanokkal oldanák meg Egyiptomban a lakáshiányt

2015.05.05.Életmód

Világszerte, főként a fejletlen, vagy éppen fejlődő országokban egyre nagyobb problémát jelent a lakáshiány, így például Dél-Amerikában, Afrikában, valamint Ázsia egyes pontjain számtalan ember és család kényszerül olyan maguk által épített viskókban tölteni mindennapjaikat, amelyekben a nyugati társadalom tagjai talán még csak szerszámot sem tárolnának.

Míg Magyarországon nagyon sok embernek, és ezáltal a kormánynak is az okoz fejtörést, hogy milyen forrásokból, és milyen formában lehetne könnyedén lakást építeni és adni a népnek, addig a világ más részein például a lakáshiány, és az ebből fakadó problémák várnak megoldásra.

Egyiptomban már született megoldás

Tökéletes példa a fentiekre maga Egyiptom is, ahol a lakosság mértéke a közelmúltban drasztikus emelkedésnek indult, azonban ezt az ütemű fejlődést a lakásépítés irama nem követte, ezáltal egyre súlyosabb lakáshiány mutatkozik az országban. Ezt a helyiek úgy próbálták korábban kiküszöbölni, hogy különféle illegális lakástelepeket hoztak létre, ezáltal tulajdonképpen szemétből, építési hulladékból – és mindabból, amit maguk körül össze tudnak szedni – építik házaikat az emberek. Ezek az illegális lakónegyedek azonban nem csak elcsúfítják Egyiptom több pontját, hanem ezen felül esztétikailag elcsúfítják a környéket, hovatovább fertőzések, betegségek melegágyai is, a kormány azonban most talán megoldást talált a problémára.

Az egyiptomi vezetőség ugyanis úgy próbál túllépni a lakáshiányon, illetve úgy szeretné felszámolni az eddigi illegális lakónegyedeket, hogy az eddig még beépítetlen sivatagba ingatlanfejlesztő cégeket invesztálnak, hogy ott hatalmas épületkomplexumokat húzzanak fel az emberek számára. Ezek ugyan csak a szegényebb rétegeket szolgálják ki, de számukra egy óriási előrelépést jelentenek majd ezek az ingatlanok is, hiszen a nyomornegyedek után óriási minőségi emelkedés lesz valódi falak között élniük.

Nem csak a szegények számára találtak megoldást

  • Ha nincs autó, nem kell garázs sem: garazs.hu

A Citylab helyszíni beszámolója szerint az egyiptomi kormány a lakáshiány elleni óriási toronyházakat természetesen nem a sivatag közepére, csupán a szélére építi majd fel, megfelelő infrastruktúrával ellátva, hogy az odaköltözők ne érezzék majd magukat elszigeteltnek. Az észak-afrikai ország számára azért is égető fontosságú mindez, mert több százezer illegálisan felhúzott ingatlanról és lakótelepről tudnak országszerte, amelyben jellemzően a társadalom alsóbb rétegei élnek, avagy azok, akiknek esélyük sincs kijutni az efféle nyomortelepekről, és nem csak azért, mert nincs rá pénzük, hanem mert Egyiptomban lényegében nincsenek is eladó lakások.

A kormány ebből kifolyólag több nagyvárosban is a sivatag szélére óriási épületkomplexumokat épít azért, hogy legalább egy kis lakást kaphassanak a legalsóbb rétegek a kitörés reményében. Érdekesség, hogy az óriási toronyházak mellett a nagyvárosi zaj és szmog elől menekülő tehetősebb egyiptomi emberek is hozzájuthatnak majd sivatagi ingatlanokhoz, amelyek nem csak tágasabbak, kényelmesebbek és komfortosabbak lesznek, hanem fallal is körül lesznek véve a biztonság érdekében.