Seobaglyak, mint linkgyűjtemény készítők

2011.02.02.Seobaglyak verseny

Szinte magától értetődik, hogy a legtöbb linkgyűjtemény mögött egy-egy keresőoptimalizálással foglalkozó ember áll, egyike a Seobaglyak táborának. Nekik link kell, ezért folyamatosan keresik a link elhelyezési lehetőségeket, így pedig előbb vagy utóbb a saját linkkatalógus(ok) készítéséig is eljutnak.

Seobaglyak, a linkgyűjtemény készítők

A linkkatalógusok nem a linkek elhelyezése okán készültek korábban. A Google előtti internetes történelemben a katalógusoknak jelentős szerepük volt a látogatók tájékozódásában, navigálásában. Bizony nem volt sokkal jobb egy keresőt használni, mint egy jó katalógusban keresgélni az információkat. Hazánkban például ebben a Seobaglyak nélküli korban vált vezető katalógussá a Startlap, mely megtisztelő címet azóta is viseli.

A Google megjelenésével azonban nagyot fordult a világ, szinte mindenki a keresőóriás használatával igyekszik megtalálni a szükséges információkat. A linkgyűjtemények szerepe megváltozott, már szinte senki nem használja őket eredeti céljuknak megfelelően. Új funkciójukat pedig éppen a Google hozta létre, a keresőoptimalizálás egyik meghatározó komponenseivé váltak.

A Seobaglyak többféle módon is megépíthetik saját linktárukat. Természetesen a „jó linkkatalógus” tulajdonságairól is megoszlik véleményük, így számtalan fórumtémát találhatunk velük kapcsolatban. A legkézenfekvőbb megoldás egy olyan script (vagy inkább nevezzük tartalomkezelő rendszernek) használata, mely linkgyűjtemény szerepre lett fejlesztve. Rengeteg ilyen található az interneten, mind fizetős, mind pedig ingyen használható kivitelezésben. Előnyük a könnyű használat úgy a gazda, mint a használója szempontjából és persze a kiforrott lehetőségeik. Hátrányuk sablonosságukból és nagy számukból fakad, de ez kreativitással és buherálással jól orvosolható.

Az előzőnél is egyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb katalógus egyik aloldalának, kategóriájának szerkesztését vállaljuk. Így megkíméljük magunkat a legtöbb webmestereket sújtó nehézségtől, de sokkal kisebb mozgásterünk lesz csak. Az igazán nagy és eredményes linkkatalógusokban a szerkesztői cím valóban járhat tekintélyes keresőoptimalizálásbeli előnnyel. Főként akkor érdemes ilyet vállalnunk, ha értünk az adott témához és szívesen is foglalkozunk vele.

Sokan a legjobb megoldásnak a saját készítésű linkkatalógusokat tartják. Véleményem szerint az „egyedi kód” nem garancia a sikerre. Ez a lehetőség akkor lehet a megfelelő választás, ha egy személyben van jelen a jó programozó és a hozzáértő SEO szaki. Előnye az egyedisége mellett, hogy minden porcikájában megfelelő lehet a Google algoritmusa, a katalógusgazda és persze a felhasználó elvárásainak. Másrészről viszont ritkán kifizetődő ez a tevékenység, ha kizárólag anyagi értelemben tekintünk rá.

Az utolsóként tárgyalt módszer lényegében egy hibrid megoldás. Más célra használható tartalomkezelő rendszerekből (CMS) buherálunk linkgyűjteményt. Ilyenkor megkíséreljük az egyediséget, a keresőbarát rendszert és használhatóságot ötvözni. Sok híres CMS-ből készítenek linkgyűjteményt a Seobaglyak, léteznek WordPress, Drupal vagy akár Joomlából faragot darabok is. Előnyeiket általában az határozza meg, hogy mennyire sikerült egyik vagy másik szempontnak megfelelni. Hátrányuk pedig hasonló lehet a saját készítésűhöz, illetve a linkkatalógus scriptekéhez, mértéke az alkotójuk tudásától, felkészültségétől függ.