Seobaglyak .hu, .com, .org, a domainnév szerepe

2011.03.14.Seobaglyak verseny
[singlepic id=1 w=320 h=80 float=left]Vagyis kérdezhettem volna azt is, hogy vajon melyik a jobb, legjobb kulcsszavas domainnév választása a seobaglyak verseny ideje alatt? Természetes, hogy a legjobb domainneveket az szerzi meg, aki a leggyorsabban tudja leregisztráltatni azt, amit szeretne. Tény és való, hogy a domainnév is egyike a rangsorolási tényezők közül a google kereső algoritmusaiban. Azonban már itt több felé ágazik ez a faktor, összetevő. Ugyanis több féle képpen lehet vizsgálni egy domainnevet.

A domainnév, mint seo optimalizálási tényező..

Hány féle képpen lehet vizsgálni egy domainnevet?

  • a domain (és a rajta lévő tartalom) kora
  • a domain hosszúsága, karakterszáma
  • a domain összetettsége (kötőjel szerepe)
  • a domainnévben található kulcsszó
  • ékezetes vagy nem

Ezek mind – mind szerepet játszanak a rangsorolásban, miközben a domainnév 1, azaz egy darab tényező a kb. 200 közül. Jelen esetünkben nem sok összetevő játszik szerepet. A tökéletes választás értelemszerűen az, ha csak a kulcsszó található meg benne ragozatlanul, kötőjel nélkül egyszer. Tehát seobaglyak.tld.

Ilyen domainnévből többet lehet regisztrálni, illetve a versenyre is több ilyen játékos indult.

A seobaglyak.org, seobaglyak.hu, seobaglyak.com a jobb választás?

Röviden: mindegy!

Bővebben: 3 olyan „erős” domain végződésről van szó, melyek esetében teljesen mindegy, hogy ki melyikkel rendelkezik, nem a domain típusa fogja meghatározni a kezdeti és a végső rangsort. Úgy gondolom, hogy mindegyik tökéletes választás. A lényeg, hogy ki – ki hogyan használja fel a domainek-ben rejlő lehetőségeket, és milyen keresőoptimalizálási eszközöket vet be a siker érdekében, illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy ki mennyi időt tud fordítani a tartalomépítésre, linképítésre, keresőoptimalizálásra, stb.. El lehet rontani az egészet, de akár csodákat is lehet tenni velük.

A konklúzió az, hogy a 3 domain tulajdonosán múlik a domain-ek későbbi sorsa. Nem kisebb eséllyel indultak az .eu, .net, .info, stb. domainnevek sem. Mégis az figyelhető meg, hogy az előkelő helyen nem ők találhatóak. Ennek pedig a magyarázata visszavezetheő az előbbi konklúzióra.

Seobaglyak aldomain-en?

A másik nagyon hatékony választás lehet, ha egy igen ütős domain aldomain-jén fut a seobaglyak verseny. Erre élő példa a seobaglyak.u4.hu szerzemény is. Először is ki lehet használni a fődomain erejét, másodszor azt is igazolja a fenti példa, hogy a domain csak 1 tényező a sok közül, és lehet helyettesíteni más faktorokkal is azt úgy, hogy sikeres legyen a működés.

Te másképp gondolod, vagy egyetértesz? Írd meg és szólj hozzá!