Hogyan építsünk sziklakertet?

2013. március 27.
Kategória: Seobaglyak Hirdetés |

A sziklakertek építése és a növények gondozása nem egyszerű feladat, de bizton állíthatjuk, hogy megéri a fáradtságot a sok munka, ugyanis lélegzetelálló lehet a végeredmény. Sziklakertünkbe a legváltozatosabb élőhelyű növényeket rakhatjuk, de fontos, hogy nagyjából hasonló igényekkel rendelkezzenek.

Nagyon fontos a jól megválasztott hely, a lehetőleg lejtős, jó vízelvezető, laza föld kiválasztása. A lejtős talajon nehézkes a fű nyírása és a talaj megfelelő gondozása, de a sziklakert helyének remek választás. A növények fényigényétől függően válasszunk naposabb vagy árnyékosabb helyek között, de kerüljük el a túlzottan szeles zugokat.

A sziklákat egyéni ízlésünk alapján válasszuk ki, jó, de fontos, hogy a kiválasztott színárnyalatok nagyjából megegyezzenek. Választhatunk bazaltot, gránitot, de üledékes kőzeteket vagy homokkövet is választhatunk. Fontos, hogy lehetőleg nagy méretű köveket válasszunk, de ne legyenek túl súlyosak sem, hogy tudjuk őket mozgatni. Lehetőleg kerüljük az olyan súlyos köveket, amelyeket két ember sem bír el.

A sziklakert tényleges kialakítása, a dizájn ezután már csak tényleg rajtunk múlik. A két alaptípus közül az egyik a mértani, a másik a tájképi sziklakert. A mértani sziklakertek szabályosak, legsűrűbben előforduló elemei a lépcsők, támfalak és teraszok. Ennek ellentéte a tájképi sziklakert, amely pont az ellenkezője a mértaninak, ez a típus a növények és a kövek természetes előfordulását szeretné visszaadni.

Kertépítési tippek a tiptopkert.hu oldalon.

A kert kialakításának első lépése a talaj megtisztítása, a jó vízelvezetéshez 30-40 cm mélységig el kell távolítunk a talajt, majd töltsük fel murvával és kőtörmelékekkel. A talajhoz keverjünk fele arányban murvát vagy durva homokot, ezáltal még jobb lesz a vízelvezető képessége. A sziklakertet ezután ízlés szerint alakítsuk ki a választott kövekből és a kevert, laza talajból.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.