A külső merevlemezek előnyei

2013. április 19.
Kategória: Seobaglyak Hirdetés |

Bármekkora a merevlemez a számítógépünkön, előbb-utóbb biztosan törölni kell az adatainkat, különben elfogy a hely. Kiváló megoldás lehet egy külső merevlemez, más néven winchester vásárlása, amelyre egyszerűen átmenthetjük az adatainkat. Nem is annyira régen még az 1,44 MB tárterületű floppy lemezeken cseréltek gazdát a különböző fájlok.

Ha belegondolunk, akkor ma mire elég 1,44 MB? Szinte semmire, egy nagyobb méretű kép már rá sem férne a floppyra. A CD-k mérete ennél azért jóval nagyobb, de vagy egy 700 MB-os film, vagy néhány kép fér csak rá, így a CD is egyre jobban feledésbe merült az idő múlásával. Ma már inkább a 4,7 GB-os DVD lemezekre írnak az emberek, de a hordozható egységeknek miatt ma már jellemzően akkor írnak ki valamit CD-re vagy DVD-re, ha feltétlenül szükséges, vagy ha nem akarjuk kölcsönadni az adathordozónkat.

Egyre jellemzőbb, hogy pendrive-okat használnak adatcserére. Bár a pendrive-ok tárterülete egyre nagyobb, nem közelítik meg a külső merevlemezét. A külső merevlemez egy külső borítással bevont, a számítógép valamely portjához csatlakoztatható eszköz, amelyre tetszés szerint felmásolhatjuk a fájljainkat. Előnye, hogy kifejezetten nagy tárterülettel rendelkezik, 500GB-tól néhány TB-ig terjed a mérete, így a nagy helyigényű fájloknak is jut hely.

Ugyanúgy törölhető, felülírható rajta minden, akár csak a pendrive esetében, így elég egy külső winchestert megvenni, és hosszú ideig használhatjuk. Hordozható, bár mérete jóval nagyobb, mint az egyszerű pendrive-é, így is kényelmesen elfér egy táskában. Árát tekintve ugyan drágább, mint egyéb más hordozható eszközök, de az ár és a tárkapacitás miatt megéri befektetni. Ma már viszonylag csendesek a külső merevlemezek használat közben. Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne ejtsük le, vagy ne rázkódjon, különben hamar tönkremehet.



Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.