Seobaglyak és a konfliktusok

2011.02.04.Seobaglyak verseny

A keresőoptimalizálás világában, akárcsak az élet más területein, időnként kialakulnak konfliktus helyzetek. A Seobaglyak eltérő nézeteik vagy érdekeik ütközése során kerülnek konfliktushelyzetbe kollégáikkal vagy az Internet más szereplőivel.

Seobaglyak konfliktus

A konfliktusokat két nagy csoportba sorolhatjuk. Személyes (perszonális) konfliktusról akkor beszélünk, ha a személyen, a keresőoptimalizálón belül megy végbe. Lényegében ez egy belső harc az ellentétes értékek között, a saját értékrendje és munka által képviselt értékek között. Az interperszonális konfliktusok pedig másokkal kapcsolatosak. Elsősorban ezek megfelelő kezelését tárgyalom, hiszen ennek nem megfelelő volta a keresőoptimalizálás eredményességére is hatással van.

A konfliktus kialakulásának öt megkülönböztethető fázisa van. Az elsős a lappangó konfliktus. Ez előzetes feltételek meglétét foglalja magában, mint például az érdekek ütközése. Ekkor a feltételek már adottak, de lényegében még semmi sem történt s lehet, hogy nem is fog történni. Számos konfliktus megelőzhető, ha a Seobagoly az előzetes feltételek szempontjából vizsgálja munkáját.  Ha a lappangó konfliktus tovább fejlődik, eléri a második szintet: az észlelhető konfliktus szintjét. Ekkor már felismerhető, de feloldható mielőtt érezhetővé válik.

A harmadik szakasz az érezhető konfliktus. Akkor jelenik meg, amikor a konfliktus érzelmi alapja már kialakult. Az érezhető emóciók magukba foglalják a félelmet, a támadó magatartást, a bizonytalanságot és a haragot. A negyedik szakasz a világosan megnyilvánuló konfliktus, mely cselekvésekhez vezet.  Ez lehet visszahúzódás, versengés, vita, esetleg a konfliktus feloldásának keresése (nem mindig tárgyalásos úton). Ezen a szinten a feloldása már nehézkes.

Az ötödik szakasz a konfliktus feloldás, mely technikájának elsajátítása tudatos tanulási erőfeszítést igényel. A konfliktusoknak mindig van (negatív vagy pozitív) utóhatása. Ez még jelentősebb lehet, mint maga  a konfliktus, ha annak kezelés nem volt megfelelő, mert ez esetben a konfliktus bizonyos elemei visszamaradnak és ez később még több konfliktushoz vezet.

A Seobaglyak számára mindenképpen hasznos, ha ismerik a konfliktusok jellemzőit, azok feloldásának módjait. Egy rosszul felmért és kezelt konfliktus bizony hosszú időre megnehezítheti a keresőoptimalizálást, sőt akár a Seobaglyak társadalmának perifériájára kerülését is okozhatja. A következő írás során megtudhatod, hogy miként lehet a konfliktusokat feloldani.