Seobaglyak content is King!

2011.01.28.Seobaglyak verseny

A keresőoptimalizálás egyik sokat emlegetett közhelye ez a monda: content is King! Mit is jelent ez pontosan? Egyszerűen magyarra fordítva „tartalom a király”, tehát az oldal tartalma a legfontosabb a SEO területén is. Számos érv hozható fel e megállapítás mellett és ezeket valóban nem hagyják figyelmen kívül a Seobaglyak.

Seobaglyak és a tartalom

Milyen is a jó tartalom? Ezt érdemes két különböző nézőpontból vizsgálni. Egyfelől a keresőoptimalizálás szempontjából, másfelől pedig az olvasó ember szempontjából. Az egyik lényeges tulajdonsága az internetes tartalmaknak a terjedelmük. Fontos, hogy csak azért ne írjunk többet egy adott lapra, hogy az a Google-nak jobb legyen. A hosszabb írásokat tagoljuk megfelelően, emeljük ki a lényeges részeket, szavakat. Így egyrészt az emberek számára is könnyebbé tesszük az olvasást és a megértést, másfelől pedig a keresők figyelmét is felhívhatjuk kulcsszavainkra, mondandók lényegére. Természetesen a kettőnek összhangban kell lennie egymással.

A kulcsszavak halmozása (gyakori használata) keresőoptimalizálási szempontból is csak bizonyos határokon belül hasznos. Általánosan elfogadott tétel, hogy a kulcsszó előfordulásának aránya a teljes szövegre nézve legyen 2-8% közötti. A látogatók számára is érdekesebb egy olyan szöveg olvasása, mely megfelelő irodalmi színvonalú, stílusos és helyesen alkalmazza a szinonimákat, nincs tele szóismétlésekkel.

A weboldal lelkét a tartalom adja, annak érdekessége tartja a látogatót oldalunkon. Hiába dolgoznak a legjobb Seobaglyak egy oldal népszerűsítésén, ha nem áll mögötte jó tartalom. Még ha fel is tudják hozni átmenetileg a találati listákon, akkor is  a csalódott látogatók gyorsan el fogják hagyni a lapot, így pedig hamarosan vissza is esik az. Ez természetesen akár meg is fordítható, mert az igazán jó tartalom akár külső beavatkozás nélkül is javíthat pozícióján, mégpedig úgy, hogy más internetes tartalmakból pusztán a kiválósága miatt hivatkoznak rá.

A tartalom nem csak az oldalon fellelhető szövegeket jelenti, ide sorolhatóak a képek, videók és a hanganyagok is. Ezeknek az embereknél jelenik meg közvetlen hatásuk. Kényelmesebb vagy éppen szórakoztatóbb egy ilyen tartalom megtekintése, meghallgatása. Persze a kereső robotok (lényegében ezek is programok, melyek folyamatosan az internetet pásztázzák) nem tudnak képet és videót nézegetni, ezért ezt megfelelő szöveg körítéssel és SEO opciókkal tesszük számukra is emészthetővé.

Sokszor előfordul, még velem is, hogy a weboldal tartalmát főként SEO szempontok szerint szerkesztik a keresőoptimalizálást ismerők, a Seobaglyak. Azonban nem szabad sosem elfelejteni, hogy a tartalom elsősorban a látogatóknak, azaz embereknek szól.