Seobaglyak barátja a Google

2011.01.25.Seobaglyak verseny

A SEO lényegének megértéséhez egy kicsit vissza kell tekintenünk a múltba, még a Google előtti időkbe. Persze ez nem olyan léptékű történelem, mint az emberiségé, a keresőoptimalizálás és így a Seobaglyak szempontjából ez az alig több mint egy évtized bizony hatalmas fejlődést hozott.

Barátunk a Google

Természetesen volt Internet már a Google előtt is és az 1998-as év (Google debütálása) előtt is voltak internetes keresők. Ezek azonban egyszerű elven működtek, szinte csak azt vizsgálták, hogy szerepel e az adott szó a lapon és ha igen akkor mennyiszer. Ez alapján rangsorolták is a lapokat. Persze szóösszetételekkel és logikai kapcsolatokkal lehetett szűkíteni a találatok számát a minket érdeklőkre. Ezt igazán könnyű volt manipulálni, bár akkoriban még nem volt ilyen jelentős a net gazdasági szerepe.

Aztán jött a Google és teljesen új megközelítésével gyorsan az Internet kedvenc és vezető keresőjévé vált. Mi okozta ezt? Egyszerűen a felhasználó valóban azt találja meg amit keres, ráadásként pedig gyorsan. A Google nem pusztán a szavak előfordulását kereste, hanem egy zseniális algoritmus segítségével az oldal „népszerűségét” is vizsgálta a találati sorrend kialakításához. Hogyan teszi ezt? Sok jellemzője számít egy oldalnak, de a legfontosabb mutatója talán „az ajánló oldalak” száma, azaz mennyi másik oldalról mutat rá link, illetve ezen oldalak minősége, hogy témájuk mennyire kapcsolódik (releváns).

Emiatt és az Internet egyre erősödő szerepe miatt léptek színre a Seobaglyak. Lényegében a keresőoptimalizálás folyamata során a találati listát manipulálják. Az algoritmus ismert és feltételezett paramétereit igyekeznek – a munkájuk tárgyát képező weboldal esetén – pozitívan befolyásolni. Vannak akik ezt az írott és iratlan szabályok keretén végzik és vannak akik ezekre fügyülnek. Az alkalmazott módszereiktől függően lehetnek white hat  (becsületes) és black hat (becstelen) SEO-sok, a határvonalat pedig a Google húzza meg irányelveinek segítségével.

Az eltelt évek alatt a keresési algoritmus egyre „pontosabbá” vált, köszönhetően a rengeteg információnak, mely a Google-hoz befut. A keresőóriás mára számos internetes szolgáltatást nyújt, többségében ingyenesen, melyekből töménytelen mennyiségű információt nyer.