Seobaglyak, a domain TLD

2011.01.29.Seobaglyak verseny

Az új weboldal indulásának egyik sarkalatos pontja a megfelelő domain kiválásztása. Természetesen ennek keresőoptimalizálás szempontjából is jelentősége van, így a Seobaglyak számára sem lehet mellékes. Mindenképpen érdemes kicsit körbejárni ezt a témát és néhány hiedelmet is jó lenne eloszlatni.

Seobaglyak és a domain

Nézzük először a TLD-t! Mit is jelent ez a rövidítés? Top-level domain, azaz a legfelsőbb szintű tartomány, a DNS gyökérzónájában helyezkedik el. Lényegében a domain-ben lévő utolsó pontot követő rész. Az Internet hajnalán csak pár darab létezett belőlük, napjainkban viszont már rengeteg van és legtöbbjük szabadon hozzáférhető (a .gov, a .mil, illetve a .edu nem regisztrálható, csak az USA kormánya, katonasága és egyetemei számára). Tehát a választék óriási.

A TLD-hez általában kötődik valamilyen ország vagy funkció. Az viszont csak feltételezés, hogy ha ennek megfelelően alkalmazzuk, akkor abból előnyünk származna. Például a .hu Magyarország TLD-je, de ennek ellenére egy magyar oldal éppen úgy lehet sikeres .com vagy éppen .org végződéssel is. Különleges szerepe akkor lehet, ha a domain megjegyezhetősége is fontos szempont. Persze a Seobaglyak elsősorban a Google keresőből várják a látogatókat, így számukra századrangú kérdés a megjegyezhetőség. Ellenben egy cég vagy vállalkozó már papír alapú hirdetést is használ vagy éppen telefonon adja meg weboldala címét.

Seobaglyak domain választás

Vannak akik egyes domain TLD-ket egyenesen hátrányosnak gondolnak. Ilyen például a .info. Mi ennek az alapja? A domain éves regisztrációs díját a TLD határozza meg. Kifejezetten nagy szórás tapasztalható az árak között, hiszen akciósan már akár 2-300 Ft-ért is regisztrálhatunk domain-t, de akár 20 000-es tartományból is választhatunk. Nos a fent említett .info éppen a legolcsóbb kategóriát jelenti, mely önmagában nem is lenne probléma. A gondot az okozza, hogy a spam célú, warez és egyéb illegális, de legalábbis megkérdőjelezhető tisztaságú lapok – rövid élettartamuk okán – előszeretettel jelennek meg ilyen végződéssel. A hipotézis tehát valamiféle Google előítéletet feltételez a .info domain nevek irányába. Kezdetben előfordulhat egy lassabb előrehaladás, de összességében nem jelent hátrányt, ezt számos példa is alátámasztja.

A következőekben a tartománynév (domain) további részeit vizsgáljuk keresőoptimalizálási szempontból. Ez viszont már egy új bejegyzésben kap helyett.