Okos klíma

2020.03.02.Hasznos Tippek

Az okos klíma olyan légkondicionáló berendezés, mely egyesíti a hagyományos hűtő-fűtő gépek előnyeit a 21. századi informatikai megoldásokkal. A rendszer alapját azok a légkondik adják, melyek hűteni, vagy hűteni és fűteni tudnak. Akármelyik típusról is legyen szó, a gép folyamatosan kommunikál az interneten és a helyi hálózaton keresztül a társított applikációval, vagy a kiegészítő eszközökkel.

A mobiltelefonra vagy tabletre telepíthető alkalmazás mutatja a lakás aktuális állapotát, melynek a különféle szenzorok is küldhetnek adatokat. Így nem csak a hőmérsékletet láthatjuk távolról, de akár a páratartalmat, a levegő elhasználódásának fokát vagy a szén-monoxid szintet. Ezekre különféle riasztások is megadhatók, ahol a határértékek elérésekor a rendszer üzenetet küld a telefonunkra. Ekkor dönthetünk úgy, hogy beindítjuk a szellőzést, míg a kritikus érték újra normális szintre áll vissza. A klíma a programjától függően a levegő lecserélését önmagától is megkezdheti, ezért akkor sem alakul ki veszélyhelyzet, ha nem figyeljük a telefon jelzéseit.

Távfelügyelet és kényelem

Ugyanilyen kényelmi funkció a távolról beindítható hűtés vagy fűtés. Ha a klíma inverteres, akkor meleget is fújhat, ami főleg télen lehet hasznos a vízcsövek elfagyásának megelőzésére. A kért funkció pedig akár a munkahelyről is elindítható, hogy hazatérve már kellemes hőmérséklet fogadjon minket.

Az okos légkondi segítségével távfelügyelet is ellátható. Ha otthon maradnak a gyerekek vagy egy nehezebben mozgó idősebb rokon, akkor az alkalmazás segítségével mindig megfelelő hőmérséklet állítható be nekik. Az elhasználódott levegőt pedig programozottan ki lehet cserélni, a tűz, vagy másféle baleseteket jelző égéstermékek megjelenésekor az okos légkondi riaszthatja a segítséget.

Az intelligens klíma telepítése sem bonyolultabb, mint a hagyományos berendezéseké. Egy klímaszerelőre van hozzá szükség, aki felszereli az új gépet, és elhelyezi a kültéri egységet. Ha kell, kivezeti a kondenzvizet, és beállítja a légkondi megfelelő csatlakozását az internetre. Az ilyen szerelő szükség esetén be is tanítja a berendezés és az alkalmazás használatát, így az új funkciók akár már azonnal használhatóvá válnak.