O-Select, az intelligens ipari optikai mérőeszköz

2016.05.16.Hasznos Tippek

Egy újabb különleges ipari mérőműszert mutatott be a Carl Zeiss Ipari Méréstechnika, akik piacvezető CNC koordináta-mérőgépeikkel váltak világszerte ismertté, így nem véletlen, hogy innovatív megoldásaiknak köszönhetően ismét egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, ami talán hosszú évekre előre utat mutathat az iparágban.

Egy intelligens optikai mérőeszköz

Ennek az irányvonalnak a részeként a Zeiss bemutatta az O-Select névre keresztelt intelligens optikai mérőeszközt, amelynek legnagyobb újdonsága, hogy képes automatikusan beállítani a fókuszt és a megvilágítást, amivel teljes egészében ki tudja zárni és küszöbölni azokat a hibákat, amelyek esetlegesen az eszközt kezelő személyéből származhatnak. Az új mérőműszert a gyártó a stuttgarti Control Show 2015 alkalmából mutatta be, mint a cég legújabb és leginnovatívabb megoldását, ami a Zeiss IMT eddigi 150 éves történetében egy teljesen újszerű mérőeszköz, hiszen az eddig ismert és használt projektor alapú méréstechnikát egy vadonatúj, teljesen innovatív technológiával kombinálja.

A Zeiss O-Select a forradalmi megoldásai révén képes lényegesen egyszerűbbé és megbízhatóbbá varázsolni a kétdimenziós elemek mérését, hiszen nem csak a fókuszt, hanem a megvilágítást a gép egyaránt automatikusan állítja be, ezzel képes maximálisan kiküszöbölni azokat a hibákat, amelyek esetlegesen a kezelő személyéből fakadhatnak. Mint a digitális mérőprojektorok többsége, úgy az O-Select is inkább a távolságok, a sugarak és a szögek pontos mérésére a legalkalmasabb, sőt mi több, a gyártó direkt sajtolt, fröccsöntött és lézervágott alkatrészek pontos mérésére javasolja használatát. A műszer képes automatizált formában felismerni a lemérendő darab minden jellemzőjét, és ennek megfelelően kalibrálja a fókuszterületet.

Mivel köztudott, hogy egy optikai mérés csak és kizárólag a megfelelő megvilágítás mellett lehet igazán sikeres, ezért további jó hír, hogy az O-Select képes automatizáltan beállítani azt is, hogy a 8 különálló szegmensből és kétsoros megvilágításból melyek azok, amelyek a mérési terület optimális kivilágosításához szükségesek.

A technikai jellemzőkről

Maga az O-Select a mérőrendszerből, a hozzá kapcsolódó érintőképernyőből, valamint a háttérben futó szoftverből tevődik össze. A mérési tartomány – egészen pontosan a látható terület nagysága – 91,5 x 114 milliméter, míg pontossága 4.5+L/100 µm, ami kis túlzással páratlan a jelenlegi piacon. A műszer külső monitorral működik, ami azért lényegesen jobb egy meglehetősen apró beépített képernyőnél, mert sokkal jobb áttekinthetőséget és részletgazdagabb megjelenítést garantál. A háttérben futó szoftver egyébiránt direkt az O-Select számáras lett megálmodva, és éppen emiatt szintén rengeteg sajátos, innovatív megoldással bír, ami nem csak a tapasztalatlan mérők munkáját teszi biztonságosabbá és pontosabbá, hanem a már nagy gyakorlattal rendelkezőkét is gyorsabbá, nem mellesleg pedig egyszerűbbé varázsolja.

Az O-Select segítségével egyébiránt kétféleképpen lehetséges az egyes munkadarabok vagy termékek megmérése. Ennek megfelelően élhetünk a sorozatméréssel, ami azoknál a daraboknál alkalmazhatók, amelyekre már készült mérőprogram. Ilyen esetben elegendő lesz egy gombnyomás, és a tárgyak azonnal megmérhetők lesznek. A rendszer képes továbbá arra, hogy felismerje a rátett darabot, miközben képes automatikusan előhívni és betölteni a megfelelő programot ehhez. Nem csak a koordinátarendszer, hanem a világítás és a fókusz beállítása is automatizált formában történik.

A soros mérések mellett alkalmazhatunk egyedi méréseket is, amelyek akkor alkalmazhatók, ha nem készült hozzájuk korábban mérőprogram. Az ilyen mérések is nagyon egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan zajlanak. Az O-Select ilyen esetbe automatikusan felméri a tárgyat, megmutatja azt egy nagyfelbontású, éles képen, majd a mérőgép beazonosítja az egyes alakzatokat, így a köröket, az egyeneseket és így tovább. Ha az egyedi mérés megtörtént, a beállítások alkalmazásával a későbbiekben könnyedén alkalmazhatunk már sorozatmérést is.

Az egyes eredményeket egyébiránt nem csak nagyon könnyen rögzíthetjük, hanem ezen túlmenően kiértékelhetjük is a mérőprogramba beépített Zeiss PiWeb jegyzőkönyv-készítő programmal. Amennyiben szükség van rá, a jegyzőkönyv speciális formátumban megjeleníthető, menthető, szerkeszthető és nyomtatható is.