Nem csak szabad, kell is sportolnia a kismamának!

2015.03.10.Életmód

A terhesség kapcsán sok kismama úgy vélekedik, hogy olyannyira kell védenie magát mindentől, hogy példának okáért még sportolni sem szabad. A gyakorlatban azonban már több kutatás is bebizonyította a múltban, hogy nem csak a szülés, a szülés utáni regeneráció is könnyebb lesz, ha rendszeres testmozgást végez az anyuka, és nem csak a saját, gyermeke egészségi állapotára is jó hatással lesz, ha így tesz.

Fontos az elővigyázatosság

Kiemelendő, hogy a terhesség nem betegség, csupán egy átmeneti állapot, amivel kapcsolatban természetesen fontos észben tartanunk, hogy már nem csak saját, hanem egy másik életért is felelősséggel tartozunk. Ennek megfelelően amennyiben a sport mellett is döntünk, azért érdemes figyelembe venni, hogy nem szabad túlvállalnunk magunkat, sőt mi több, akadnak olyan tevékenységek, amelyek értelemszerűen szigorúan tilosak is. Talán kiemelni sem szükséges, de például a síelés, a lovaglás, a kerékpározás, az úszás és lényegében minden intenzív sportág tiltott, ezáltal inkább az edzőtermi és otthon is elvégezhető gyakorlatok kerüljenek a középpontba.

Noha sokan észre sem veszik terhességüket az első trimeszter elején, érdemes ebben az időszakban a leginkább odafigyelni magunkra. Noha ilyenkor a kisebb esések és ütések még beleférnek, hiszen a magzatot védik a medencecsontok, de azért érdemes távol tartanunk magunkat olyan dolgoktól, amelyek veszélyeket, esetleg megerőltetést rejtenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell iktatnunk életünkből a sportot és a testmozgást, éppen ellenkezőleg, csak egy kicsit át kell gondolnunk, hogy mit szabad és mit nem.

Miért is jó a testmozgás egy kismamának?

A testmozgás nem csak az egészségre törekvő embereknek, hanem a kismamáknak is előnyös, hiszen fokozza a vérkeringést, az izmok rugalmasságát, ezen felül pedig lényegesen csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét, amire a terhes nők fokozottabban hajlamosak. Segít továbbá könnyebbé tenni a terhesség alatt fellépő álmatlanságot és rossz közérzetet, ezen felül pedig természetesen minden olyan előnyt is garantál, amiért az összes embernek fontos lenne sportolnia. A testmozgások között érdemes szelektálni, ezáltal előtérbe helyezni inkább a kevésbé intenzív, leginkább a nyújtásokra ösztönző formákat, így például erre építenek a direkt kismamáknak kitalált tornák, de például biztosan jót teszünk nem csak magunknak, hanem a kicsinek is, ha jógázunk, esetleg kocogunk vagy sétálunk egy kicsit az általános házi munka mellett.

Nyilván vannak kizáró tényezők, így például, ha a kismama egészségügyi problémáktól szenved, netán veszélyeztetett terhes, akkor érdemes szót fogadni az orvosnak és betartani az ágynyugalmat. Minden sporttevékenység miatt érdemes tehát beszélni a kezelőorvossal, de az enyhébb sétákat és például a jógát így is garantáltan beiktathatjuk, mert attól semmi bajunk sem lehet. Fontos, hogy mindig figyeljünk oda testünk jelzéseire, és mi érezzük azt, hogy mire van szükségünk, hogy mi az, ami jó nekünk és babánknak, így bármit is teszünk, azzal biztosan nem csinálunk majd kárt.