Mit jelent a mediáció?

2014.02.06.Életmód

Manapság egyre inkább előtérbe kerül a mediáció kifejezés. Az egyre felgyorsuló világban számtalan, különféle konfliktus kerül az ember útjába, amit nem mindig egyszerű legyőzni. Ám a mediációban járatos szakemberek segítségével sokkal gyorsabban és könnyebben juthatunk túl az ilyesfajta kríziseken.

A mediáció jelentése és jelentősége

mediáció idegen eredetű szó, magyarra fordítva közvetítést jelent. Maga a mediáció egy konfliktuskezelési módszer, amely úgy zajlik, hogy a felek vitájában egy harmadik fél vesz részt, és az tanácsadóként segít megoldani a problémát. A harmadik félt mediátornak nevezik, egy konfliktuskezelésben járatos, képzett személyről van szó, aki semleges félként vesz részt a folyamatban.

Az egyre elmélyülő problémák komoly vitaforrások lehetnek mind magánéleti, mind munkahelyi viszonylatban, de előfordul, hogy a felek nem tudnak dűlőre jutni a vitát illetően. A konfliktuskezelésben résztvevő konfliktuskezelő személy nem döntőbíró a vitát illetően, segítő szándékkal van jelen a folyamatban, és igyekszik elősegíteni a vitatkozók közötti egyezkedés létrejöttét.

Milyen mediációk léteznek?

A mediálás nem új keletű dolog, már a XIX. században is voltak feljegyzések a harmadik félre vonatkozóan. Hazánkban a közvetítésről szóló törvényt 2002-ben fogadták el. A mediációnak több típusa létezik, például a gazdasági mediáció, amit elsősorban üzleti konfliktusok megoldására fejlesztettek ki.

Nemcsak a gazdasági életre vonatkozó mediálás létezik, hanem például családi mediáció is. Ebben az esetben a szülők és a gyermek kapcsolata kerül előtérbe, a hangsúly a jövőn van, a gyermek szükségleteinek előtérbe helyezésével.

A válási mediációban a válni kívánók is igénybe vehetnek szakmai segítséget a viszonyaik rendezésére. A gazdasági mellett ez az egyik legnépszerűbb mediáció, ami már a klasszikus párkapcsolati konfliktuskezeléstől elkülönült.