Mire figyeljünk használt autó vásárlásakor?

2013.03.27.Seobaglyak Hirdetés

A használt gépjármű vásárlása nehéz döntés, nagyon oda kell figyelni mindenre, mert lehet, hogy rossz boltot csinálunk, és több százezerért egy roncsot veszünk, amire többet kell a jövőben költeni, mint amennyiért megvettük. A használt autó vásárlás nem egy mumus, amitől félni kell, ha kellőképpen körültekintőek és felkészültek vagyunk, nem érhet baj minket. Választás előtt érdemes lehet esetleg autót bérelni a Határautónál, hogy kipróbáljuk az adott típust.

Első lépés az autó műszaki átvizsgálása, ezt legjobb, ha szakember végzi. Ha műszakilag rendben van az autó, jöhet az apróbb elemek megvizsgálása, például a gumik, tükrök. Az esetleges rejtett hibákat is fel kell térképezni, ehhez jó, ha kéznél van egy szakember. Ellenőrizzük, hogy a szervizkönyv is rendben van-e. Érdemes a járművet elvinni egy tőlünk és az eladótól is teljesen független szervizbe, ahol teljes állapotfelmérést végeznek rajta.

Nem szabad elfeledkezni az eredetvizsgálat elvégzéséről is. Az eredetvizsgálat nincs ingyen, nagyjából 15-20 ezer forintra tehető az ára, attól függően, hogy hány cm3-es a motor hengerűrtartalma. Az eredetiségvizsgálat fontos, így győződhetünk meg róla, hogy a jármű mondjuk nem lopott.

Ne vegyünk használt autót anélkül, hogy ki ne próbáltuk volna a járművet, az eladónak biztosítania kell a kipróbálási lehetőséget. Ha furcsa hangokat, eseményeket tapasztalunk már a beindításkor, akkor nem baj, ha elkezdünk gyanakodni, hogy az autóval, ha nem is azonnal, de később mindenképpen lesznek problémák. A próbaút során figyeljük a motor teljesítményét is, ha instabil a jármű, miközben mozgásban van, a lengéscsillapítókkal lehet probléma. Nagyon fontos, hogy még az adás-vételi szerződés megírása előtt teszteljük az autót, így még mindig elállhatunk a vásárlástól.

Ha minden rendben ment, aláírhatjuk az adás-vételi szerződést, és ne feledkezzünk meg a kötelező biztosítási szerződésről sem. Miután minden kész, már csak az a dolgunk, hogy elmenjünk az okmányirodába, és jelentsük be a tulajdonosváltást.