Milyen sorrendben érdemes takarítani?

2013.02.18.Seobaglyak Hirdetés

Mindenki állt már úgy a nagytakarítás kezdete előtt, hogy annyi mindent kellene csinálnia, hogy fogalma sincs, hogy kezdje.

Először érdemes rendet rakni a helyiségben, keressük meg mindennek a megfelelő helyét. Az esetleges szanaszét heverő dolgokat rendszerezzük, készítsük elő a takarító eszközöket, porszívót, törlőruhákat, vegyszereket.

Miután ezzel elkészültünk, következhet a portörlés és portalanítás. Néha, komolyabb nagytakarításokkor érdemes levenni a könyveket, és az egyéb, ritkábban takarított polcokról az elemeket. Ez pár kötetnél nem jelent problémát, de akik mini könyvtárral rendelkeznek, azoknak sok időbe telhet ez a procedúra, így nem is minden héten takarítják le. Bizonyos időközönként muszáj levenni a könyveket is a polcról, mert megtelepedhetnek a pókhálók is.

Miután végeztünk a portörléssel, érdemes szemrevételezni a sarkokat is, és ha van pókháló, akkor leszedni. Ezután érdemes a függönnyel foglalkozni, leszedni, betenni a mosógépbe vagy a kisebbeket kézzel kimosni. Amíg a függöny szárad, jöhet az ablakpucolás fázisa. Fontos, a megfelelő, speciális tisztítószerek használata, sima vizes ronggyal csak rontunk a helyzeten, mert csíkos lesz az ablak.

Ha van időnk és energiánk, letakaríthatjuk a redőnyt is egyúttal. Fontos a mosóvíz rendszeres cseréje, különben csak visszakenjük a koszos vizet egy idő után.

Utolsó előtti fázisként következhet a porszívózás. A szőnyegeket, a sarkokat gondosan tisztítsuk át. Ha van segítségünk, akkor elhúzhatjuk a szekrényeket, és azok mögött is felporszívózhatunk, időről időre érdemes megtenni. A porzsákot lehetőleg ne a feltakarított szobában ürítsük, mert a kiszálló por miatt olyan lehet, mintha fel sem porszívóztunk volna.

Ha idő közben megszáradt, vagy nagyjából megszáradt a függöny, akkor a porszívózás után már vissza lehet függeszteni. Nem szükséges, hogy teljesen megszáradjon a függöny, nedves állapotában is vissza lehet tenni a helyére, főleg, hogy utolsó lépésként a felmosás következik. Gondosan, alaposan, tisztítószeres vízzel vagy természetes ecettel töröljük át a burkolatot.
Tetszés szerint haladhatunk szobáról szobára, de fontos, hogy mindig fentről lefelé, és bentről kifelé haladjunk, hogy minél kevesebb piszok kerüljön vissza a már tiszta szobába.