Milyen medence típusok léteznek?

2013.05.07.Seobaglyak Hirdetés

Aki kerti medence építésére adja a fejét, annak már bizonyára van elképzelése arról, hogy milyen külsőt is szeretne, ha kapna. Nagyon sok típus létezik, ezek közül a legelterjedtebbek: kör, téglalap, ovális, vese, nyolcas. A választásnál azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora helyet fog elfoglalni, mennyire szeretnénk benne úszni.

A kisebb, kerek alakú medencében is lehet természetesen úszni, de sokkal kényelmesebb, ha nem kell állandóan fordulnunk. Így akik a wellness élmény mellett hosszabb távok úszására is szeretnék használni, nekik a téglalap vagy az ovális kialakítású medence a legideálisabb választás. Természetesen lehetőség van teljesen egyedi kialakítású medence választására is, mindenképpen érdemes egyeztetni a kivitelező céggel, valószínűleg találnak megoldást.

Ha már megvan, hogy milyen alakú medencére vágyunk, azt kell eldönteni, hogy milyen burkolatú legyen. Szerencsére itt is több típus közül választhatunk, lehet csempefalú, lemezfalú, poliészter, polipropilén, kerámiás, fóliás. A kiválasztott burkolattól függ, hogy vízzáró vagy nem vízzáró a burkolat. A vízzárási tulajdonságon kívül díszítési funkciója van még.

A vízzáró burkolatú medencéknél a statikai vázszerkezet nem rendelkezik vízzáró funkcióval. Előnye, hogy gyorsan, olcsón kivitelezhető, de a víz szigetelése látható, és kevésbé ellenáll az időjárási viszonyoknak. Ilyen burkolat például a fém palástos fólia burkolat, a PP medence vagy az üvegszálas medence.

A nem vízzáró burkolatú medencének díszítési funkciója a fontos, így a statikai vázszerkezetnek kell vízzáró funkciójúnak lennie. Nagy előnye az esztétikusság, a jó ellenálló képesség (mechanikai és időjárási). Hátránya, hogy drágábban és lassabban kivitelezhető, mint a vízzáró burkolatú medencék. Ilyen burkolat például a kerámia, a kő vagy az üvegmozaik.

Ha bizonytalanok vagyunk a választást illetően, kérjük ki a szakemberek véleményét, hogy melyik típus illik a legjobban a saját medencénkhez.

Medence Források: