Milyen a jó webszöveg?

2013.10.17.Hasznos Tippek

Egy oldal szöveges tartalmán nagyon sok minden áll vagy bukik. Mik azok a követelmények, amelynek egy jó webszövegnek meg kell felelnie?

Az első és legfontosabb dolog a jó helyesírás. A helyesírási hibák tömkelegét tartalmazó cikkek és szövegek elriasztják az olvasókat, sokan úgy vélhetik, komolytalan az oldal, ha még arra sem vették a fáradtságot, hogy a helyesírással foglalkozzanak.

cikkek minősége és a hiteles információk is nagyon fontosak. Hanyagul összedobott értelmetlen zagyvaságot nem akarnak olvasni az emberek, ráadásul az oldalban könnyen megrendülhet a bizalom, ha nincsenek alátámasztva a tények – már ha a cikk éppen ezt igényli. Nagyon fontos, hogy légből kapott dolgokat nem szabad írni, ezek a dolgok könnyen a visszájukra fordulhatnak.

A cikk szövege szorítkozzon a címben megjelölt témához, lehetőleg ne legyen nagy eltérés, mert ha az olvasó nem azt kapja, amit elvár (azaz a cikk címében szereplő tartalmat), akkor szinte biztosan tovább fog navigálni. A szöveg legyen lendületes, nyelvezete igazodjon az oldal témájához. Tehát egy gyerekoldalon játékosan, egyszerűen fogalmazzunk, egy bulvároldalon lehet kicsit szlengesebbre ereszteni, míg ez mondjuk egy pénzügyi portálon vagy egy szolgáltató webáruházának leírásakor nagyon rossz pont.

A szöveg és a képek harmóniája is fontos. A nem megfelelően tördelt szöveget bosszantó olvasni, egy idő után megunhatja a látogató. Ízlésesen, rendezetten, a szöveg kontextusától függően kell megbontani az egészet. Figyelni kell arra is, hogy az összetartozó mondatokat lehetőleg ne válasszuk szét túlságosan plusz sorral, képpel, de videóval sem.

Bár nem kötődik szorosan a jó webszöveghez, de mégis fontos dolog: hiába van sok izgalmas cikk az oldalon, ha el van hanyagolva, hónapok óta nem történt friss hír, az olvasók a legelső lendülettel fordulnak vissza. Nagyon fontos tehát a rendszeres frissülés!