Mikor kell pótolni a kutyák esetében a vitaminokat?

2018.02.14.Életmód

A kutyák vitamin szükséglete csak kisebb különbségekkel tér el, de igényeik nagyon hasonlók, mint az embernek. Náluk is beszélhetünk vízben, illetve zsírban oldódó vitaminokról. A zsírban oldódó vitaminokat a máj tárolja, kutyák esetében nincs szükség pótlásra, hiszen a szükséges mennyiséget a szervezet maga képes előállítani. Ezek a D, E, K, A vitaminok.

A vízben oldódó vitaminokkal azonban más a helyzet, hiszen nem nagyon lehet őket túladagolni, hiszen folyamatosan távoznak a vizelettel. Kevesen tudják, de a legnagyobb különbség az ember és a kutya vitaminszükséglete között, a C-vitamin, hiszen amíg mi ezt akár minden nap kapszulaként bevesszük, addig a kutya szervezete teljesen természetes módon képes előállítani azt, a húsból.

Melyik vitaminokat kell pótolni a kutyák esetében?

A B-vitamin az egyik olyan vitamin melyet gyakran kell pótolni a kutyák szervezetében. B-vitamin hiány tünete lehet az állat legyengülése, szívrendellenessége, illetve komoly neurológiai betegségeket is okozhat. A prémium és extra prémium tápok mindenféle vitaminnal vannak már dúsítva, adagjuk pedig pontosan ki van számítva. Tudnunk kell kedvencünk súlyát, hogy biztosan akkora adagot kapjon belőle, melynek szervezetének valóban szüksége is van. Azonban sok esetben probléma adódik abból, ha az étel kint van felejtve látható helyen és ilyenkor a kutya túl eheti magát. Ilyenkor a kellőnél sokkal nagyobb vitaminadaghoz is hozzá tud jutni, ami nem túl előnyös, hiszen beépül az állat májába, onnan pedig rövid időn belül nem is tud elbomlani.

Mikor kell pótolni a kutyák esetében a vitaminokat?

Mikor kell pótolni a kutyák esetében a vitaminokat?

Az A-vitamin hiánya felnőtt kutyáknál szem és bőrbántalmakat jelent, súlyos esetben látászavart, illetve ínygyulladást is. A D-vitamin hiánytünete pedig a jól ismert angolkór. Mielőtt azonban vitaminpótlásra szánnánk el magunkat, egy megbízható állatorvos véleményét kérjük ki és ilyenkor nagyon fontos azt is elmondani, milyen tápot adunk a kutyánknak. Műtét előtt sok esetben az állatorvos javasol olyan vitaminokat, melyek megerősítik majd a kutya immunrendszerét, ezáltal előbb fel fog épülni. A prémium, vitaminos tápokat és az egyéb állatoknak való táplálék kiegészítőket pedig megvásárolhatjuk a közeli kisállat patikákban is.