Mik azok a seobaglyak? Az első barlangrajz

2011.01.20.Seobaglyak Története, Zene
[singlepic id=4 w=100 h=240 float=left]Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye és Magyarország északkeleti részének legnagyobb városa. A Bükk hegység oldalában, a Sajó, a Hejő és a Színva völgyében fekvő település már a paleolit kortól lakott, így Európa egyik légrégebben lakott tájai közé tartozik. Talán a hegyes-völgyes környék és lenyűgöző látvány vonzza évezredek óta az embereket ide. Nem csoda, hogy a seobaglyak természetes lelőhelye lett e mesés vidék.

Az 1. barlangrajz a seobaglyak képéről

Hihetetlen, de megtalálták az első barlangrajzot egy seobagolyról. A vértesszőlősi előember (Samu) feltételezett testvére festette fel Miskoltapolcán mintegy 350 ezer évvel ezelőtt. Az 1. kép egy eredeti barlangrajz, míg a második egy digitálisan feljavított rajz a freskóról.

[singlepic id=4 w=490 h=375 float=center]

Ennek a furcsa állatka neve talán nem mindenkinek hangzik ismerősen első hallásra. Nem csoda, hiszen csak nem rég fedezték fel ismét a tudósok, hogy megint megjelentek hazánkban a seobaglyak. Az állatka nevéből is adódik, hogy a baglyak fajtájába tartozik, elég kis növésű, mindössze 5-6 cm-re nő meg. Ritka példánynak számítanak azok az egyedek, amik elérik a 10 cm-t. Színük változó, fiatal korban narancssárgás, pirosas, majd ahogy korosodnak barnás lilás színbe megy át a tollazatuk. A hímek tolla lehet zöldes árnyalatú is. Csapatokban élnek, nem kedvelik a magányt. Kedvenc eledelük a magvak és a csokoládé.

Különlegességük, hogy nagyon szeretik a zenét. Amint meghallanak valami kedvükre szóló dallamot, rögtön odamerészkednek, hogy minél közelebbről élvezhessék a nótát. A seobaglyak ennek ellenére csak nagyon ritkán mutatják meg magukat. Általában a zene forrásához legközelebb lévő fán ücsörögnek, és mivel elég apró termetűek, a levelek és az ágak takarják őket. Zenében nem válogatósak, a klasszikusoktól kezdve a popzenén keresztül a rockon át a hip-hop-ig mindent szeretnek. De mint említettem, nem mutatják meg magukat, még akkor sem, ha a pörgős zene mellé egy kis csokit készítünk nekik. Próbálkozni lehet a Miskolc környékén élőknek, hátha megpillanthatják e különleges madarat, a seobaglyakat.