Mi mindenre használható a beton az építkezéseken és azokon is túl?

2023.05.22.Hasznos Tippek

Erre a kérdésre az az egyszerű válasz, hogy a beton betonozásra való, de ez egy nagy általánosítás lenne, és valójában is erre vonatkozik a kérdés. Amikor építkezésre kerül a sor, a beton megkerülhetetlen, alapozásra tökéletes megoldás, hiszen kikeveréskor, frissen képlékeny és könnyen alakítható, megszilárdulás után pedig strapabíró, időtálló alapot ad a háznak.

Ugyanakkor nemcsak a házak alapja lehet a beton. Használják lépcsők betonozásánál, kerítések alapjaként, és bizony burkolatnak is ideális. Lássuk, milyen a beton burkolatként, és hányféleképpen lehet használni ezt az anyagot erre a célra?

Külső és belső burkolatként is jól alkalmazható a beton

Azon túl, hogy a beton nagyon hatékony az alapozáshoz, burkolatként is nagyon jól alkalmazható. Elég csak a betonjárdákra, betonszegélyekre gondolni, melyek meglehetősen népszerű megoldásnak számítottak régen, de napjainkba is. A kertekben és udvarokban is sokan használják a betont, sőt, manapság már külön formákat is lehet vásárolni, hogy térkő alakzatot alakíthassunk ki.

Emellett természetesen a neten is többféle ötlet van fent akár videó formájában, hogy lehet betonnal lépőköveket, kerti utakat kialakítani. Kerülhet a beton zacskóba, melyet aztán szilárdulás után leégethetünk, de akár nagy laplevelekre is kenhetjük, szilárdulás után pedig megmarad a levél erezete.

Természetesen a beton beltérben jól használható, burkolatként is. Falakra is gyakran használják, de padlóként talán még népszerűbb megoldás. A nagy, ipari csarnokok, műhelyek esetében nagyon is elterjedt megoldás a betonpadló, hiszen olcsó és könnye tisztítható, de manapság már az otthonok esetében sem ritka, hogy a beton felcsiszolásra, színezésre kerül, lakk vagy valamilyen egyéb védőréteget kap, és már kész is betonpadló.

Aki pedig kreatív akar lenni a betonnal, annak elég csak a TikTok-ra vagy a Pinterestre felmennie, mert számos kép és videó van már arról, hogyan is lehet használati tárgyakat készíteni a beton segítségével.