Mennyire festenek hiteles képet az erotikus könyvek?

2022.06.30.Életmód

Az egyik legjobban fogyó zsáner könyvek tekintetében az erotikus/romantikus zsáner. Nem is gondolnánk, hogy mekkora a kereslet intim témával foglalkozó regények iránt. Természetesen főleg a hölgyek olvassák ezeket a könyveket, melyek egyfelől hasznosak, másfelől viszont károsak is lehetnek.

Elég csak a Szürke ötven árnyalata könyvre gondolni, ami tabukat döntögető témájával nagyon megosztotta az olvasókat és a párkapcsolati szakembereket egyaránt. A könyv a BDSM kapcsolatokkal foglalkozott, ugyanakkor eme életmód követői merőben kritizálták, hogy a mű valójában nem fest hiteles képet.

A könyv hamar bestseller lett, hiszen egy olyan intim témát boncolgatott, amiről addig nem igazán volt szokás beszélni. Sokak legrejtettebb vágyaiba engedett bepillantást, legalább is az olvasók szerint. A párkapcsolati szakértők és pszichológusok szerint viszont a könyv inkább mutatta be egy kóros, párkapcsolati bántalmazó kapcsolatban ragadt nő életét, mint a BDMS műhelytitkait. Számos cikk is született a témában, hogy ilyen káros hatásai voltak a könyvnek. De ez minden erotikus könyvre igaz lehet?

Amire érdemes odafigyelni

Természetesen az erotikus könyveknek helye van kortárs irodalomban, és a regények között is. Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy ezek a könyvek nem párkapcsolati kisokosként készülnek, hanem szórakoztató irodalomként, vagyis a bennük szereplő kapcsolatok, intim jelenetek, megoldások, párkapcsolati helyzetek nem mindig festenek hiteles képet, és működnek a valóságban.

A könyvekben sokszor azt tapasztalni, hogy egy őszinte beszélgetéssel meg lehetett volna oldani a problémát, ami természetesen a valóságban is így van, de a könyvek sokszor túlzóak, és a férfiakat sem mindig ábrázolják hitelesen. A legtöbb könyvhős macsó, gazdag és nincsenek problémái sem az ágyban sem azon kívül, ami természetesen nem így van a valóságban. Ha könnyű szórakozást keresünk, kiélnénk a romantikus énünket, bátran olvassunk erotikus, romantikus könyveket, viszont sose vegyünk készpénznek az ott leírtakat.