Mekkora legyen a medencém?

2018.03.12.Életmód, Hasznos Tippek

Egyre többen szereznek be medencét kertes házuk mellé. A medence divatja mindig újraéled, ami nem csoda, hiszen olyan igényt elégít ki, amely az emberek többségénél, ha nem is egész évben, de nyáron biztosan jelentkezik. Mi ez az igény? A hűsölés, a szórakozás, az úszás vagy csak ringatózva heverészés igénye. Természetesen egy medence lehet státusszimbólum is. A nagy medence főleg.

A medence mérete főleg két tényezőtől függ. Ez a két tényező az anyagi lehetőségek és a medence építésére fordítható hely nagysága. kevesebb pénzből kisebb és kevesebb extrákkal ellátott medence építhető, míg jelentősebb összegből akár hatalmas úszómedencét is rendelhetünk, ám csak akkor, ha telkünk biztosít erre helyet. Hiába van rá nagyon összeg, ha nincs rá hely, hiába van rá hely, ha nem tudunk olyan mélyen zsebünkbe nyúlni, hogy tízméter hosszú és öt méter széles medencét építtessünk. Mindez egyértelmű, azonban e két meghatározón kívül is vannak befolyásoló tényezők.

A medence számunkra ideális méretét befolyásolja az is, hogy mire szeretnénk használni. ha csupán egy kis hűsölés, ázás a cél, elég egy kisebb, akár kör alakú medence is. Amennyiben csak két vagy három fő fogja általános célokra használni, szintén nem szükséges óriási darab. ha viszont szeretnénk úszni is benne, vagy nagy a család, esetleg gyakran rendezünk társas összejöveteleket, melyekhez a medencét is be szeretnénk vetni, érdemes nagyobb „házi strandban” gondolkodni.

Attól, hogy a tervezett medence befér az udvarba, még nem biztos, hogy meg is építhető. A medencénél ugyanis nem csupán akkora helyre van szükség, amekkorát ránézésre láthatunk. A medencék körül futnak a csövek, szükség van helyre a medencegépészet számára is, sok esetben egész gépészeti házra. (Nem egy épített házikót kell elképzelni, de jelentős hely kellhet ahhoz, hogy a fűtőberendezés és a vízforgató motorját, szabályozóját megfelelően helyezhessük el.)

A medence méretének meghatározásánál fontos szempont, hogy süllyesztett víztükrű vagy feszített víztükrű típusban gondolkodunk. A feszített víztükrű medence sokkal helyigényesebb, mert gépészete, szerkezete bonyolultabb, valamint szükség van szélesebb peremre is, melyet mindenképpen rá kell számolni a medence körméretére. Szerencsére nincs megkötés formák tekintetében, így lehet akár L-alakú vagy keskeny medencét is építeni, így elérve a kívánt méretet.