Magyarország gyógyvizei messze földről vonzzák a turistákat és a bulizni vágyókat

2019.03.01.Életmód

Magyarország vízrajzának rendkívüli adottsága a magyar termálvízkincs. Minőségileg és mennyiségileg a világon kiemelkedő. Számos városban találhatóak gyógyfürdők, wellness hotelek. Az erre épülő turizmus már évtizedek óta fejlődik, bővül. Ezek a folyamatok nem csak a turizmus által vonzott területeket helyezi előnybe, de munkahelyteremtésre is alkalmassá válik.

A GDP termeléséhez pedig az egyik legolcsóbb befektetéssel járó módja is. A gyógy-turizmus által nyújtott egészséges életmód, rehabilitáció, betegségek megelőzése iránti igény egyre erősebb. Magyarország gazdag a gyógy-tényezőkben pl: Hévíz, gyógyvíz, barlangklíma, gyógyiszap, ásványvíz.

Európában első helyen áll gyógyvíz, illetve termálvíz adottságait tekintve. Ezek a források az Alföld peremén, középhegységek törésvonalainál találhatóak. Az ország területének körülbelül 70%-án található 30 foknál melegebb hőmérsékletű víz. Előnye, hogy más országokban hiába magas hőmérsékletű, de alacsony az ásványi-anyag tartalma, vagy magas ásványi-anyag tartalmú, de alacsonyabb hőmérsékletű vizek találhatóak, míg Magyarországon mindkét esetben magas értékekről beszélhetünk.

A termál vizek számos alkalmazása ismert

A természetes vizeket sokféle formában alkalmazhatják pl: mindennapi fogyasztásra szánt ásványvizek, vagy szükségszerűen használható gyógyvíz formájában. Ezeket alkalomszerűen ivókúraként is fogyaszthatóak, hiszen számos betegségre jótékony hatású. Minden betegségnél tisztában kell lenni milyen gyógyvíz szükséges rá. Fürdőkben található vizek számos betegségre alkalmazhatóak. Nőgyógyászati problémákkal küszködőknek, mozgásszervi problémákkal szenvedőknek, sebészeti műtétek utókezelésére váróknak vagy bőrgyógyászati problémákkal bajlódóknak egyaránt ajánlott.

Sportolóknak kifejezetten javasolt, hiszen a sérülések regenerálódási ideje lerövidülhet, illetve az izomlázon is sokat segít egy-egy fürdőzés. Továbbá köztudott, hogy a termálvíz jótékony hatással van a stresszes elmére is. A meleg víz lazító hatása révén a test megnyugszik így az elme is kitud kapcsolni mely során ott is megkezdődhet a pozitív regenerálódás. A számos egészségügyi hatásuk mellett ezek a fürdők és wellness szállók évről évre több és több programot kínálnak év közben és az év végén is. Így érdemes ellátogatni akár az év utolsó napján, szilveszterkor is, hogy egy különleges helyszínen köszönthessük együtt az új évet.