Létezik olyan, hogy céges egészségbiztosítás?

2023.07.20.Életmód

Magyarországon egyre többen döntenek úgy, hogy egészségbiztosítást kötnek magunkra, de sokszor még a családtagok is bevonásra kerülnek. Viszont ma már nemcsak magánszemélyek köthetnek egészségbiztosítást, hanem vállalkozások és cégek is. Az ilyen csoportos egészségbiztosítások egyre elterjedtebbek már hazánkba is.

Európába más országaiban már régóta létezik ez a lehetőség, és az elmúlt években Magyarországon is számos cég él ezzel a lehetőséggel. Érdekes kérdés persze, hogy ez miért is lehet jó egy cégnek vagy vállalkozásnak.

Mert ugyebár a cég számára ez plusz kiadás. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy mekkora kiadás az, ha egy alkalmazott beteg lesz, és táppénzre kell mennie. Az egészségbiztosítás egy pluszjuttatás lehet például a SZÉP kártya mellé, amivel egyrészt motiválni lehet a dolgozókat, másrészt meg lehet óvni az egészségüket, gyorsítani a gyógyulásukat, ami a cég számára is nagy előny.

Mit tud egy céges egészségbiztosítás?

A céges egészségbiztosítások általában 5 fő vagy a feletti személy bevonása esetén köthető. A magán egészségbiztosításokkal szemben ezt a biztosítási fajtát a cég fizetni, tehát az alkalmazottnak (magánszemélynek) nem kerül semmibe. Viszont, mivel a cég állja a havidíjakat, így ő is dönti el ki léphet be.

váEgyes biztosítók esetében fix csomagok választhatók, melyek természetesen úgy vannak kialakítva, hogy többféle választási lehetőséget nyújtsanak a vállalkozások számára, de akadnak olyan biztosítók is, ahol egyénileg lehet összeállítani, hogy mit tartalmazzon az adott csomag.

Az egészségbiztosítási szolgáltatások természetesen attól függenek, hogy milyen csomagot választ az adott cég, de a kiválasztott csomag függvényében akár 30 féle szakrendelés, többféle szűrővizsgálat és képalkotó vizsgálat finanszírozható, de egynapos sebészeti beavatkozások és ambuláns műtétek is. És nemcsak hazánkban vehető igénybe egészségügyi szolgáltatás, csomagtól függően persze, de Európára, de akár a világ számos más országára is kiterjedhet.