Kivitelezési hibák, azaz mire kell figyelni hőszigeteléskor

2018.04.09.Életmód, Hasznos Tippek

Rengeteg hibát lehet elkövetni házunk szigetelése során. Mind magunk, mind pedig a munkát végzők és a műszaki vezető részéről adódhatnak hibák, melyekre, amennyiben nem vagyunk gyakorlottak vagy nem néztünk utána eléggé a témának, nem figyelünk fel. Folytatjuk az előző cikkben megkezdett hibalehetőségek sorát, ismét 5 lehetséges hibát veszünk szemügyre.

1. Piszkos felület, ócska ragasztás: A ragasztó, legyen az bármilyen típusú, anyagú, a tiszta felületekre tapad a legjobban. Azt nem jelenthetjük ki, hogy minden létező ragasztónak száraz felület kell, de ha szigetelésről van szó, akkor igen. A koszos felületen a ragasztó a szennyeződésre ragad, így azokon a pontokon, ahol piszok van, a kosz tapadása fogja adni a tartást. Sajnos akkor sem javul a helyzet, ha emellett kitűnő a dübelezés. Mindig ügyeljünk arra, hogy ragasztás előtt meg legyen tisztítva a falfelület vagy a födém vagy bármi, amit épp szigeteltetünk.

2. Az aláhálózásra kiemelten figyelni kell. Ha nem megfelelő az aláhálózás, a peremeknél erősen sérülékeny felületet kapunk, amely átengedi a vizet, bejutnak a rovarok a rágcsálók, sőt tűzveszélyesebb is. Fontos, hogy az aláhálózás a rendszerragasztásba bele legyen ágyazva, az alaptól egészen a homlokzatig tartson és minimum 10 cm-es átfedéssel legyen egymáshoz illesztve.

3. Nem mindegy a ragasztás technikája sem. A különböző szigetelők különböző ragasztót és ragasztási eljárást igényelnek, ahogy maguk a ragasztók sem egyformán alkalmazandók. A szaktudás nélküli munkavégzés sok esetben járhat ócska eredménnyel. Ha nem az elvárt műszaki megoldással kerülnek fel a szigetelőlapok, akkor a szigetelő rendszer integritása erős csorbát szenved.

4. A precíz szabás nem csak anyagtakarékosság. A hőszigetelő lapok slendrián szabása egyrészt anyagveszteséget, így pénzveszteséget jelent, amivel nem minden kivitelező törődik, hiszen nem a saját pénzét pazarolja. Emellett talán sokkal nagyobb probléma, hogy a lapok nagyon precíz illesztést igényelnek a megfelelő, a gyártó által ígért szigetelőhatás és tartósság érdekében. Ha rosszul, ügyetlenül szabják őket, kártékony rések rossz illetés, az elvárttól messze elmaradó végeredmény lesz a vége.

5. A dübelezés is esszenciális fontosságú. Az dübelezéshez használt anyag minőségének, a rögzítés szilárdságának hatalmas szerepe van, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni ez ügyben is

+1: 5 ok, amiért érdemes hőszigetelni