Kényelmes ágy a nyugodt álmokért

2023.06.15.Hasznos Tippek

A hálószobák legfontosabb bútordarabja az ágy, és nem is akármilyen ágy kell, ha pihentető alvásra, és nyugodt álmokra vágyunk, a fitt-friss ébredésről már nem is beszélve. Az ágy kiválasztása azonban többet jelent, mint venni egy megfelelő matracot, vagy bemenni a bútorboltba, és venni egy, az árfekvésünknek megfelelő ágykeretet.

A megfelelő ágy kiválasztásához megfelelő ágykeret, ágyrács és matrac is kell. Ellenkező esetben nemcsak az alvás lesz nyugtalan, de a derekunknak, gerincüknek sem tesz majd jót az éjszakai pihenés.

A legjobb ágyhoz tehát első lépésben egy kiváló ágykeretet kell választanunk. Egy jó ágykeretnek masszívnak kell lennie, hogy 10, de akár 15 évig is bírja a terhelést. Sokaknak persze csak az esztétika a fontos, de mielőtt szín vagy stílus szerint választunk, kérdezzünk rá a strapabíró képességre is. Az ágyrács kérdése érdekes, ugyanis vannak már ágyak, melyekben beépített ágyrács van, így nem kell kiválasztanunk egy megfelelőt.

Ezzel azonban csak az a baj, hogy közel sem biztos, hogy a mi súlyunkra, testtartásunkra, alvópozíciónkra van kitalálva, pedig ezek a főbb szempontok, ami alapján ágyrácsot szokás választani. A másik gond, hogy amikor az ágykeret cserére kerül, akkor a rács is megy vele. Érdemes tehát megfontolni, hogy az ágykerethez külön vegyünk ágyrácsot.

A matrac kulcsfontosságú, ha békés éjszakákra vágyunk

Az utolsó, de egyáltalán nem elhanyagolható eleme az ágynak a matrac. Ebből is rengetegféle van már, és ebben az esetben is fontos, hogy a mi paramétereinkre legyen szabva, tehát ne ár alapján válasszunk. Felépítés alapján többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll.

Választhatunk rugós matracot, hab anyagú, vagy memóriahabos fajtát, esetleg hideghabos kialakításút. Bár a neten is lehet már vásárolni, matrac esetében mégis érdemes inkább személyesen, az üzletben vásárolni, hogy ki is tudjuk próbálni a matracot.

Ha erre nincs lehetőség, az sem baj, viszont mindenképp figyeljünk a matrac tulajdonságaira, melyek felsorolásra kerülnek a webshopokban is, ne csak az ár alapján válasszuk ki.