Internetes kontra hagyományos lakáshirdetés

2014.11.30.Életmód

Míg régen nagy keletjük volt a különféle apróhirdetési újságoknak, mára ezek viszonylag divatjamúltak lettek. Az ilyen újságok általában nem a pár szavas, hanem a nagyobb, fél oldalt, oldalakat elfoglaló hirdetésekből élnek. A lakáspiac hirdetése ma már inkább a világhálón zajlik.

Miért jó egy hagyományos hirdetés?

Azok, akik a hagyományos hirdetések mellett teszik le a voksukat, nem biztos, hogy rosszul döntenek. Sokan nem dobják ki a helyi és környéki apróhirdetési lapokat, onnan keresnek például helyi redőnyöst, ablakost, vagy éppenséggel lakást, úgyhogy a helyi embereket talán ezzel jobban meg lehet fogni. Az újságok olyanokhoz is eljutnak, akik nem rendelkeznek internettel, vagy másik ingatlanportált néznek, és ezért nem találnak rá a mi hirdetésünkre.

Ezekben az újságokban a hirdetésekért alapvetően fizetni kell. Általában néhány szó fix áron van, ezen felül szószámonként kell fizetni. A kiemelés, a keret extra szolgáltatás. Az extra méretű hirdetésekért akár tízezreket elkérhetnek.

Az online hirdetés

Jó hír, a netes világban több ingyenes lakáshirdetési oldal van, mint amennyi papíralapú. Viszont ne érdemes olyan honlapokkal foglalkozni, ami bár ingyenes, de alig van rajta lakás, vagy nincsen megfelelő látogató, potenciális vásárló. Mindenképpen a nagyobb portálok felé kell hajolni, még akkor is, ha valamennyire a pénztárcánkba kell nyúlni. A nagyobb oldalak legnagyobb hátránya az, hogy nagy a merítés, nehezen fogják megtalálni a hirdetésünket a negyvenkilencedik oldalon, a lap alján.

A kiemelésért minden ingatlanportálon fizetni kell. Ezzel tehetünk egy próbát, hiszen a sokadik oldalig a kutya sem fog eljutni. Inkább „bukjunk el” néhány száz vagy néhány ezer forintot, mint, hogy hónapokig várjunk, hátha valaki megtalálja a hirdetésünket.

Míg egy újságban sok pénzért lehet képet kirakni, az interneten kötelező. Sokan felrakják a nem előnyös képeiket, sötétek, rendetlenség van, kiemelik a legrosszabb dolgokat. Ha már lehetőség van sok kép feltöltésére, akkor azt ne egy vaku nélküli, olcsó mobillal fotózzuk, hanem egy normális készülékkel. Ne legyen rendetlenség, kosz sem, mert hiába fizetünk a kiemelésért, senki nem vesz meg egy ilyen lakást.