Innováció a mezőgazdaságban: elterjedőben a drónos permetezés

2023.06.07.Életmód

Ma már magától értetődőnek tekintünk olyan dolgokat, melyeket nem is olyan rég még csak a fantáziánkban léteztek: hordozható számítógépek, mesterséges intelligencia, virtuális világok, robotok, önvezető járművek. Néhány ilyet még csak most kezdünk felfedezni, például a pilóta nélküli légi eszközöket, a drónokat.

Ennek a technológiának a felhasználása pedig olyan ágazatok számára is kiemelt előnyökkel kecsegtet, mint a mezőgazdaság.

A mezőgazdasági drónok használata segítséget nyújt a hatékonyabb földművelésben. Így nagyobb területet képesek bejárni rövidebb idő alatt, mint például a traktorok. A drónokat tényleges munkára is lehet fogni. Egyrészt képesek pontos, nagy felbontású képeket készíteni, így tervezhetőbbé válik a gazdálkodás, a kárfelmérésben is segítségünkre lehet, hisz a természeti erők okozta károkat drónok segítségével könnyebben fel lehet térképezni.

A kártevők azonosítása is egy nagy előny, de képesek monitorozni a tápanyag-ellátottságot és vízhiányt vagy víztöbbletet is.

A legtöbben mégis a permetezésre gondoknak akkor, amikor a mezőgazdasági drónok témája szóba kerül. Igen hatékony megoldást jelentenek ezek, hisz képesek a permetezés hatékonyságát megnövelni, hisz szenzoraik felismerik a növényeket, azok részeit és a kívánt területre juttatják el a permetszert.

Nem csoda, hogy megnőtt a kereslet a mezőgazdaságban a drónok iránt, ezek szakszerű irányításához, kezeléséhez szükség van növényvédelmi drónpilótákra is. A felnőtt képzés előfeltétele az érettségi bizonyítvány, és egy 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam elvégzése.

A magyar szabályzás még eléggé kiforratlan, sokan a szürke, fekete zónában tevékenykednek, azonban a jövő a legalitás irányába mutat. A drónos permetezés olcsóbb, mint a traktoros, nincs taposási kár, az üzemanyag-költségek is radikálisan kevesebbek. Fontos azonban, hogy olyan képzést válasszunk, ami alapos szakami ismereteket nyújt, így a növényvédelmi drón alapismeretek, az agrometeorológia, térinformatika ismereteit és a növényvédelem permetező drónkezelő gyakorlat is kulcskérdés.