Ilyen hatással lehet egy kisbaba a párkapcsolatunkra

2019.02.21.Életmód

Bármilyen boldog házasságban, vagy kiegyensúlyozott párkapcsolatban is élünk partnerünkkel, előre szinte lehetetlen arra felkészülni, mennyire meg fog ez változni, ha egy kisbaba csöppen az életünkbe. Míg a baba érkezésére, az anyává és apává válásra talán különböző könyvekből és magazinokból valamennyit tudunk olvasni, arról kevés szó esik még mindig, hogy a két fél kapcsolatára mégis milyen hatással lesz egy kis trónörökös érkezése.

Nem csak az intimitás, de könnyen lehetséges hogy egy időre a párkapcsolathoz való hozzáállásunk is megváltozik, melyet könnyen lehet, hogy partnerünk nem is tud, megfelelően kezelni.

Egy kisbaba érkezése tényleg sok veszekedést hoz magával?

A kisbaba érkezésével búcsút mondhatunk a spontaneitásról, a délig alvástól, illetve valószínűleg a kettesben töltött időtől is. A párkapcsolatban kialakult változások egy része objektíven nézve egyáltalán nem nevezhető kellemesnek, mégis vannak olyan részek melyek nagyon is azok lesznek. Egy kisbaba hatalmas mértékű igénybevételt tud jelenteni fizikailag, illetve pszichésen is szülei számára, melyre még egy lapáttal rátesz a drasztikusnak mondható alváshiány is. Emellett az anyukában szülés után még tombolnak azok a hormonok melyeknek köszönhetően sokkal ingerlékenyebb, érzékenyebb lesz.

Bármennyire is összeszokott csapat vagyunk és próbáljuk rutinosan és higgadtan kezelni a kialakult összeszólalkozásokat és vitákat, biztosan lesz olyan helyzet, melyben vérig sértve érezzük majd magunkat. Ebben az időszakban igaz, hogy az indulatok sokszor egészen magasra csapnak a szülők között, ám meg kell tanulni ezeket a helyzeteket megfelelően kezelni és lezárni.

Egy aprócska megjegyzést nem érdemes a lelkünkre venni és ha látjuk, hogy fáradt és ingerült a párunk, akkor vegyük át tőle a babát és hagyjunk neki egy kis időt pihenésre. Emellett nagyon fontos, hogy vita esetén hallgassuk és próbáljuk meg megérteni a másik felet és tanuljunk meg őszintén bocsánatot is kérni a másiktól.

Búcsút mondhatunk az intimitásnak?

Teljesen normális, hogy egy kisbaba érkezése után a szex ritkábbá válhat és sokkal kevésbé lesz spontán a dolog, mint korábban. Az újdonsült szülők nehezen szokták elfogadni azt, hogy előre meg kell tervezni az együttlétet és aztán könnyen lehet, hogy mégsem jön össze, hiszen partnerünk addigra teljesen elfárad, vagy a kisbaba tart nyűgös, nem alvós estét. Gyakran előfordul, hogy ez a fáradtság és az időhiány negatívan hat a párok libidójára, ám legyünk türelmesek! Pár hét és hónap és valószínű belerázódunk új szerepünkbe és megtanuljuk azt, hogy értékelni kell az esténként jutó kis időt, amit kettesben el tudunk tölteni.

Ilyenkor nem is kell minden esetben a szexre gondolni, néha elég egy összebújós filmnézés, vagy beszélgetés. Ilyenkor van alkalmunk újra közel érezni magunkat partnerünkhöz, próbáljuk meg kihasználni ezt az időt. Ha a baba egy kicsit idősebb már, nyugodtan kérjük nagyszülők segítségét akiknek köszönhetően akár kicsi nélkül el tudunk utazni egy-két napra, ahol aztán tényleg csak egymásra tudunk majd összpontosítani majd!