Illegális adósságrendezés

2014.03.06.Életmód

Napjainkban a családok instabil gazdasági helyzetének jóvoltából virágkorukat élik a „kölcsön intézmények”. Sokan azonban nem a hitelintézetek konstrukció közül választanak, hanem ismerősökhöz, és ismerősök ismerőseihez… – bele sem gondolva, ezzel mekkora veszélynek teszik ki magukat és családjukat. A legális hitelek ügyintézése bennünket is véd, írásos, hivatalos szerződés formájában. Ha ezzel ellentétben egy alig ismert, vagy ismeretlen alakkal kötünk paktumot, könnyen megüthetjük a bokánkat.

Így volt ez egy budapesti férfival is, aki 150 ezer forintot kért kölcsön tavaly tavasszal. Adósságának behajtása okán találkozott a neki kölcsönt adó három úrral. Önmegnyugtatásaként egyik barátját is magával hívta a találkozóra, ám mit sem ért vele: az adóst súlyosan bántalmazta a három hitelező – akik közül az egyik mellékesen a Készenléti Rendőrség állományának oszlopos tagja. Ezzel visszaélve, igazolványát felmutatva nyugtatta meg a bámészkodókat, hogy rendőri intézkedés folyik, semmi ok a pánikra. A helybenhagyás után a sértettet kocsiba kényszerítették és levetkőztették, majd egy lakott terület határában kidobták az útra. Pontot téve az ügy végére, a sértett autójával távoztak – mintegy tartozásának lerovása ként.

Kintlévőségének kezeléséhez válasszon szakszerű segítséget: http://kintlevoseg.hu

Az adós barátja még idejében el tudott menekülni, ő értesítette a hatóságokat. Az elkövetőket elfogták, tettükért a bíróság előtt kell felelniük. Ezzel a kis kalanddal a három férfit a Budapesti Nyomozó Ügyészség önbíráskodás, csoportosan elkövetett kifosztás, és személyi szabadság megsértése miatt áll majd a vádlottak padjára. A készenlétis rendőrnek mindemellett hivatali visszaélés miatt is felelnie kell. Cselekedeteikért halmazati büntetésre számíthatnak – melyekből csak maga kifosztás vádjának beigazolódása 8 év letöltendő szabadságvesztéssel sújtható.

Noha ennek ellenére koránt sem mondható, hogy heppienddel zárult a történet, az uzsorások ritkán kerülnek kézre: éveken át rettegésben tarthatnak családokat.