Hogyan tisztítsuk a matracunkat?

2017.05.16.Hasznos Tippek

Hiába a fürdőszobából kilépve fekszünk be az ágyunkba, elkerülhetetlen, hogy ágybetétünk szennyeződjön, ezért időről időre érdemes megtisztítani azt. Nem csupán zavaró, esztétikai probléma egy szennyezett matrac, hanem könnyedén megtelepedhetnek rajta és benne különféle baktériumok és gombák, ezt pedig mindenképpen próbáljuk meg elkerülni.

A legjobb dolgunk természetesen akkor van, ha a matrachuzat levehető, és mosógépben mosható. Ilyenkor csak le kell hámoznunk a huzatot és kimosni, megvárni, amíg megszárad, és visszahúzni. Amennyiben nem levehető a huzat, akkor járunk a legjobban, ha vásárolunk egy matracvédőt. Ezek a védők könnyedén tisztíthatóak, akárcsak a hagyományos huzatok.

Milyen matracot vegyek?

Így tisztítsunk, ha nem vehető le a huzat

A matracok felületi tisztítása nem bonyolult, pusztán végig kell menni rajta a porszívóval. Ezt érdemes minden általános porszívózáskor megejteni, és akkor biztosan nem tapad meg a por és a kosz a matrac felületén.

Mélyebb tisztításhoz azonban nem lesz elég a porszívó, de nem kell megijedni, szerencsére ezt viszonylag ritkán elég megejteni. Alapos tisztítást is érdemes a porszívózással kezdeni, majd poroljuk ki a matracot, és végül menjünk át rajta még egyszer a porszívóval. Dönthetünk úgy, hogy vegyszeresen (különféle tisztítószerek, folteltávolítók) kezeljük az ágybetétet, vagy inkább természetes módszerrel kívánjuk. Amennyiben vegyszeres tisztítószert választunk, érdemes először egy kisebb felületen tesztelni, hogy nem okoz-e kárt a huzatban. A tisztítószert sose öntsük közvetlenül a matracra, mindig valami anyagra tegyük először, és azzal dörzsöljük be a huzatba.

Természetes tisztítás

Amennyiben természetes megoldást keresünk, akkor léteznek különféle praktikák, amellyekkel kitisztítható a matrac. Ilyen csodaszer például az ecet. Hígított ecettel áztassunk be egy törlőrongyot, és tegyük a foltra, kritikus területre, hagyjuk rajta nagyjából fél órát, majd sima vízzel dörzsöljük át a területet.

Talán elsőre furcsának tűnhet, de a sampon is jó megoldás lehet folteltávolításra. Ezt is érdemes egy ronggyal felvinni a foltra, hagyni hatni, majd vízzel áttörölni, akár többször is.

Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid egyvelegéből is lehet tisztítószert csinálni. 2,5 deciliter hidrogén-peroxidba keverjünk három evőkanál szódabikarbónát, töltsük bele egy fújós üvegbe, és spricceljük át alaposan a matracot.

A matracot nem elég megtisztítani, kellően meg is kell szárítani, különben könnyedén bepenészesedhet. A legjobb persze, ha kint hagyjuk a kertben, és magától megszárad. Ne tegyük ki tűző napfénynek! Szárításnál is jó szolgálatot tehet a szódabikarbóna, amely megköti a nedvességet. Ha ezt használjuk, akkor a megkötés után át kell porszívózni a matracot.