Hogyan kell karbantartani a karátmérleget?

2018.03.02.Hasznos Tippek

A karátmérleg a gyémánt és más drágakövek tömegmérésének eszköze, melyeknél nagyfokú pontosságra van szükség. Az ilyen drágakövek mérésére nem használhatóak azok az ékszermérlegek, melyekkel aranyat, vagy ezüstöt szoktak mérni. Sokkal pontosabb mérés szükséges gyémánt mérése esetében, mint mondjuk egy ezüst ékszernél, emellett pedig még a mérési módszer is teljesen eltér egymástól.

Hiszen míg az aranymérleg alapértelmezetten kilogrammban, grammban, vagy milligrammban méri le az adott dolgot, a karátmérleg minden esetben, karátban (ct) mutatja meg a tömeget. Ezrét tehát a karátmérleg felbontása 0,001 ct (0,1 mg) míg az aranymérlegé legfeljebb 1 milligramm. 

Így használd és így tisztítsd a karátmérlegedet!

A karát kifejezés két dolgot jelent. Ha aranyról beszélünk, akkor ez jelenti az arany tisztaságát, tehát ha az adott arany 24 karátos, akkor az aranytartalma 99,99%. Ha gyémántról beszélünk, akkor a karát a tömegét jelenti. 1 karát pontosan 0,2 grammnak felel meg. A gyémántok kis tömege és nagy ára miatt rendkívül nagyfokú mérési pontosságra van szükségünk, ezért általában a karátmérleg mindig el van látva egy apró karátedénnyel és ebbe kell belehelyezni a lemérni kívánt drágakövet. A karátedényt a mérőedény serpenyőjére kell tenni, majd mérés előtt mindig le kell tárázni.

Karátmérleg esetén a rendszeres tisztítás és a karbantartás (mérleg kalibrálása) egy egyszer használatos törlőkendővel történik, mellyel át kell törölni a mérleg mérőserpenyőjét. A huzatvédő paneleket és a mérőserpenyő többi részét is nedves tisztító kendővel, vagy egy puha tapintású papír törlőkendővel kell megtisztítani.

Ha a mérlegünk egy jobb minőségű darab és ellenálló anyagból készült, akkor tisztítására használhatónk forgalomba kapható enyhe tisztítószereket. A huzatvédő panelek üveg felületét pedig kereskedelmi forgalomban megtalálható üvegtisztítóval tisztíthatjuk. A mérleg egyáltalán nem tisztítható erősebb tisztítószerekkel, maró anyagokkal, savas dolgokkal.