Hogyan hozzuk vissza a kapcsolatunkba a forró ágycsatákat?

2023.01.31.Életmód

Amikor elkezdődik egy kapcsolat, akkor sokszor ki sem akarunk kelni az ágyból. Csókok, ölelések, forró ágycsaták jellemzik ezt az időszakot. Aztán, hogy telik az idő, elsodornak minket a dolgos, stresszes hétköznapok, és erre egyre kevesebb idő jut.

Fáradtak vagyunk, esetleg kicsi gyermekeink vannak, akik az estéink, sőt, az éjszakáink jó részét is lekötik, így pedig a beszélgetésekre is egyre kevesebb tér és idő jut, nem az intim pillanatokra. Ha pedig a pár tagjai beletörődnek, hogy ez így normális, akkor bizony könnyen megeshet, hogy teljesen eltűnik a testiség a kapcsolatukból.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen, szükség van a probléma felismerésére, és persze arra, hogy beszéljünk róla. Sok párkapcsolatban viszont az őszinte beszélgetések és a megfelelő kommunikáció is hiányzik, erről a témáról pedig nem könnyű beszélni. Megeshet ugyanis, hogy libidócsökkenésről van szó a pár egyik részéről, sőt, férfiaknál egy bizonyos kor felett a merevedési panasz sem ritka.

Ezeket a gondokat a legtöbben még maguknak sem merik beismerni, nem a partnerüknek.

Mindkét félre szükség van, hogy változás legyen

Ha azt tapasztaljuk, hogy egyre ritkábbak az ágycsaták, nekünk viszont lenne rá igényünk, mindenképp üljünk le beszélni erről a partnerünkkel. Lehet, hogy csak a dolgos hétköznapok sodornak el minket egymástól, és csak egy kis odafigyelés, tervezés megoldja a gondot, de az is lehet, hogy a vágy múlt már el.

A vágy persze feléleszthető, de ehhez mindkét félre szükség van. Nem elég, ha mondjuk a pár férfi tagja mindent megtesz, hogy a párja a szülés után újra megkívánja, a hölgynek is partnernek kell ebben lennie, és persze fordított estben is így van ez.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy egy bizonyos kor felett már a libidó nem olyan magas sem a hölgyek, sem pedig az urak részéről. A menopauza vezethet libidócsökkenéshez, de a férfiak teljesítőképessége is csökkenhet akár már 40 év felett is. Ha viszont tudjuk, hogy mi okozza a vágycsökkenést, és mindkét fél szeretné, akkor lehet ellene tenni.