Hogy előzhetjük meg a tetőtér penészedését?

2022.08.11.Hasznos Tippek

A penész egy nagyon alattomos dolog, ami megkeserítheti az ember életét. Hiába léteznek felületkezelő szerek, ha egyszer valahol megtelepedett, igen-igen nehéz kiirtani, megszüntetni.

A tüneti kezelés természetesen fontos, de ugyanígy fontos az is, hogy feltárjuk az okokat és azokat szüntessük meg. Sok esetben az okok pedig a nem megfelelő minőségű,elöregedett tetőablakra vezethetők vissza.

A penészt ugyanis a párásodás okozza, a nedves helyeken a penészgombák elszaporodnak. A páralecsapódás természetes dolog, maga az ember is termel párát, egy négytagú család naponta 10-15 litert is, így ne ijedjünk meg, ha olykor páralecsapódást látunk a tetőablakon. Ilyenkor a megoldás a szellőztetés, tegyük ezt meg rendszeresen. A folyamatos párásodás azonban már egy intő jel, hogy valami nincs rendben az ablakokkal, súlyos esetben pedig az ablak kereteinél meg is jelenik maga a penész.

Ez már annak a jele, hogy az ablak nem működik jól és cserére szorul. Nem is sejthetjük, hogy mennyi mindent nyerhetünk a korszerűsítéssel. A pára ott csapódik le, ahol a leghidegebb van, tehát ha ablakainkat megfelelő hőszigetelésűre cseréljük, akkor máris sokat tettünk a párásodás, penészedés ellen. Nem beszélve arról, hogy a fűtésszámlánkon is meg fogjuk érezni az ablakcserét.

Ha nem történik meg a csere, a pára átnedvesítheti a gipszkartont, megjelenhet a penész, ha az ablak körül hiányzik a párazárás és a hőszigetelés, akkor más következményekkel is számolhatunk. Ezek ugyan egy ideig láthatatlanul maradnak, de a háttérben igen károsak. Ha a pára a tetőszerkezetbe jut, akkor ott lecsapódva károsíthatja a szarufákat, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

Mi a penész?

A penész különböző gombafajták összefoglaló neve, ezek a gombák spórákon keresztül terjednek, és ezek bizony mostoha körülmények között is életben maradnak. A penész a nedves, magas páratartalmú helyeken érzi jól magát és ha jól érzi magát, akkor elkezd szaporodni. Ezt láthatjuk a falon megjelenő kékes, zöldes, feketés, szürkés foltokon. A penész egészségügyi kockázatokat is rejt magában, különösen azokat viseli meg, akik légzőszervi panaszokkal élnek. A penész irritálhatja a tüdőt, a torkot, az orrnyálkahártyát és a felső légúti betegségek tüneteit felerősíteni.